Hagyományőrzés Berhidán

2024.05.13. 14:00

Berenhidai Huszár Péter-nap – Megelevenítették a történelmet (képgaléria)

A Kapu a Holnapra Egyesület harmadszor szervezte meg a hagyományőrző napot a berhidai lovaspályán május 11-én. A Berenhidai Huszár Péter végvári vitéz emlékére rendezett eseményhez kapcsolódik, hogy a Huszár Péter-kultusz megteremtése céljából Nesó Sándor Népművészet Mestere díjas fafaragó kopjafát készített, s felajánlotta a városnak, ennek méltó elhelyezését tervezik.

Benkő Péter

A Huszár Péter hagyományőrző nap szentmisével kezdődött a Szent László-templomban a Huszár család tiszteletére, majd Káplán György énekművész, a magyar kultúra lovagja megható előadását hallgathatták a résztvevők. Berenhidai Huszár Péter életéről és koráról Budai László, a Várpalotai Krúdy Gyula Városi Könyvtár vezetője beszélt, később pedig megelevenedett a történelmi múlt. A pályán a „törökök” és a magyarok vertek tábort, a közönség ezeket meglátogathatta, a magyar táborban korhű étel kóstolására is lehetőség volt. Mindeközben „törökök” portyáztak a városban, csatajelenetet mutatott be a Palotai Darabontok és a Nimród Lovas Baráti Kör, s az Ösküi Íjászok Egyesülete íjászversenyt rendezett. Majd Maurer Sándor díjnyertes fogathajtó lovaskocsival vitte az érdeklődőket Szent Kereszt-templomtúrára. Egész nap kézműves vásár, népi játékok, kosaras hinta, állat- és fegyverbemutató, számos izgalmas program várta a látogatókat. Este a Project Prometheus tűzzsonglőrei léptek fel, majd kezdetét vette a vigadalom az AGE zenekarral.

A Berenhidai Huszár Péter-nap nagy sikere volt a fogathajtás
Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

A szervező egyesület elnökével, Varga Károlyné Amival beszélgetve kiderült, a rendezvény jól összefogja a helybelieket, sok ember munkája áll a megvalósítás mögött, a civilek, magánszemélyek mellett az önkormányzat éves támogatását is a rendezvényre fordítják. – A török kor, a népiesség felidézése mellett fontos, hogy a megemlékezésnek igen jó közösségépítő jellege van. Nagy tervünk a Huszár Péter halálának 420. évfordulójára megfaragott kopjafát felállítani, legméltóbb helye a Szent Kereszt-templom melletti téren volna, leginkább ez köthető a Huszár családhoz és a korhoz, viszont a terület régészeti lelőhely, és várható majd az épület felújítása. Ezért úgy gondoltuk, a közeli, tavaly elkészült Lakath-parkban kap méltó emlékhelyet, ahol minden évben megemlékezünk, koszorúzunk. Rendezvényünk jótékonysági jellegű is, anyagi felajánlásokat gyűjt az egyesület a Szent Kereszt-templom felújítására, amit továbbítunk a főegyházmegyének.

Felidézték a török kort
Felidézték a török kort
Fotó: Fülöp Ildikó

Az egyesületről az elnök asszony elmondta, a kulturális, szellemi-, történelmi- és épített örökség védelme, ápolása terén is megfogalmazták elképzeléseiket. Huszár Péter neve kevésbé ismert, pedig egykor három nemzet magasztalta őt. – A magyar, a török s a német is vitte hírét mindenfelé. Harmadik éve rengeteg ember munkája, ötlete alakította, formálta a Huszár Péter-napot, mindenki hozzáadott valamit, beletette lelke egy darabját. Elmondhatjuk, hogy közösen értéket teremtettünk. Méltán szívünkbe zártuk a vitéz emlékét, akinek valóban minden gondolata huszári volt. Örök példája és dicsősége a magyar könnyűlovasságnak, egyike azoknak, akik lovasaink hírét messze földön terjesztették – tette hozzá Varga Károlyné Ami.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában