Könyvtárak az emberekért

2020.10.02. 16:00

Közművelődésre fel! – Fotótárlat, előadások, színdarab és csillagászat a pápai városi könyvtárban

A járványhelyzet közepette is változatos programokkal várja az érdeklődőket a Jókai Mór Városi Könyvtár az Országos Könyvtári Napokon.

Laskovics Márió

Áldozó Tamás polgármester, Polovitzerné Antal Mónika könyvtáros és Hermann István könyvtárigazgató a városi könyvtár sajtótájékoztatóján

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A tizenötödik alkalommal, október 5. és 11. között, az Informatikai és Könyvtári Szövetség 30. évfordulója okán Könyvtárak az emberekért – Ünnepeljünk együtt! jelmondattal megtartandó Országos Könyvtári Napok helyi rendezvényeiről tájékoztatták a sajtót pénteken a Jókai Mór Városi Könyvtárban.

Hermann István könyvtárigazgató üdvözölte a kezdeményezést, miszerint több száz könyvtár egy időben, központilag elrendelt témában hasonló tevékenységet folytat. Mint mondta, akár többször is lehetne évente, mert úgy érzi, a könyvtárra nem irányul kellő figyelem az internet és egyéb szórakozási formák mellett. Szerencsére a koronavírus miatt nem tiltották le a rendezvényeket, így a megfelelő távolságtartással és maszkviseléssel biztonságosan bonyolíthatók a programok.

Polovitzerné Antal Mónika könyvtáros felidézte, a kezdetektől részt vesznek a programsorozatban. Céljuk, hogy azon embereket is becsalogassák a könyvtárba, akik eddig nem voltak olvasók. A járványhelyzet miatt kevesebb programmal készülnek idén. Hozzátette, szokás szerint egész héten ingyenes a beiratkozás, illetve díjmentesen veszik vissza a késedelmes könyveket.

Áldozó Tamás polgármester úgy fogalmazott, a járvány miatt ennyire csendes éve rég volt a városnak. Gyakorlatilag a rendezvények túlnyomó többségét elhalasztották vagy nem tartották meg. E csendes, magunkba fordulós időszak ragyogó alkalom az olvasás, a papír alapú dokumentumok, a szépirodalom népszerűsítésére. Kiemelte, a könyvtár megérdemli a figyelmet, s reméli, sokan beiratkoznak, ellátogatnak a rendezvényekre.

Áldozó Tamás polgármester, Polovitzerné Antal Mónika könyvtáros és Hermann István könyvtárigazgató a városi könyvtár sajtótájékoztatóján Fotó: Laskovics Márió/Napló

Mint megtudtuk, hétfőtől egy héten át lesz látható Vasuta Gábor Kazahsztáni élménypillanatok című fotókiállítása. Kedden Kositzky Attila nyugállományú repülő altábornagy tart előadást a pápai repülőtérről, a gyermekeket Tündérkert daloló várja. Szerdán ünnepélyesen átadják az új minikönyvtárat. Csütörtökön a Szó és Kép Színpad A hallgatás című Rejtő Jenő-bohózatot adja elő. Pénteken a Bakonyi Csillagászati Egyesület tart előadást a Vörös Hold – A titkos szovjet holdprogram, ami „soha” nem létezett címmel, valamint derült idő esetén távcsöves bemutató is lesz. Szombaton őszi gyertyamártó kézműves foglalkozás, könyves vasárnap pedig 9-14 órai nyitvatartás várja az érdeklődőket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában