tárlat gulyáspartival

2019.09.03. 10:53

Művészet és gasztronómia egy ajkai udvaron

Festmények a kenutároló falán az udvaron, előtte szoborpark. Ozoraiék udvara volt a helyszíne az első alkalommal, de hagyományteremtő szándékkal megszervezett Művészet és gasztronómia elnevezésű rendezvénynek augusztus végén.

Tisler Anna

Schwartz Béla polgármestert egyik alkotásával megajándékozta Ozorai Sándor, mellettük Ozoraine Balí Ilona és Dorner László Fotó: Tisler Anna

Fotó: Tisler Anna

Ozoraiék az utóbbi évtizedben készült alkotásaikat, 34 festményt és 20 szobrot mutattak be. A nagy érdeklődés mellett zajlott program összművészeti rendezvény is volt, ugyanis a művészet több ága, a szobrászat, a festészet, a vers és a zene találkozott. Németh Noémi és Németh László zenélt, énekelt, Szabó-Kovács Krisztina verset mondott.

Schwartz Béla polgármestert egyik alkotásával megajándékozta Ozorai Sándor, mellettük Ozoraine Bali Ilona és Dorner László Fotó: Tisler Anna

A ötletgazda Dorner László önkormányzati képviselő, aki a két városrészben számos rendezvényt szervez. Nevéhez fűződik többek között az óvárosi kirakattárlat, a bányásztelepi dióünnep, a húsvéti és a karácsonyi programok, valamint az idén ismét újként szervezett óvárosi nyár. Az új kezdeményezés Ozorai Sándor és Ozorainé Bali Ilona segítségével valósult meg. A városrészben sok alkotó él, és mint a résztvevők nagy száma mutatta, még többen érdeklődnek iránta.

Schwartz Béla polgármester köszöntőjében kijelentette, Ajkán minden művészeti ágban, legyen az kóruséneklés, zene, képzőművészet, számos egyesület tevékenykedik. A csoportokat a közös érdeklődésen túl a szeretet tartja össze. Büszke a város az irodalmáraira, zenészeire, festőire, szobrászaira. A kultúra művelőin túl befogadó is sok van. A közművelődési intézmények kulturális programjai nagy érdeklődés mellett zajlanak. Az ezer lakosra jutó színházbérletesek száma nálunk 116, amivel országosan a legjobb tíz között van Ajka.

A nyugdíjas Ozorai házaspár tagja az Ajkai Képzőművészeti Egyesületnek, a nagycsaládosok egyesületének, túráznak, kenuznak. Minden jóra nyitottak, ezért örömmel vállalták a házigazda szerepét. A programnak várhatóan folytatása is lesz, ugyanis a képzőművészeti egyesület több tagja már jelezte, szívesen fogadná a kertjében az érdeklődőket. A vendéglátás is a fogadó feladata.

Dorner László elmondta, a célja, hogy a művészetet kedvelőknek lehetőséget biztosítson a találkozásra, beszélgetésre. Amatőr, a tudásukat autodidakta módon megszerzett művészek léptek fel, akik viszont profi szintű produkcióval álltak a közönség elé, és ami a legfontosabb, örömmel jöttek. Jó volt a hangulat, mindenki jól érezte magát. Egy tányér gulyás vagy palacsinta mellett a látogatók elbeszélgettek, jól érezték magukat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában