Pro Patria

2019.07.15. 17:30

Kiállítás a II. Rákóczi Ferenc-emlékév jegyében Pápán

Az Országos Képző- és Iparművészeti Társaság 2014 és 2018 után immár harmadik alkalommal mutatja be zsűrizett alkotásait a városban.

Laskovics Márió

A kiállítás augusztus 24-ig tekinthető meg

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Az Országos Képző- és Iparművészeti Társaságnak (OKIT) nyílt kiállítása Pro Patria címmel múlt pénteken a Jókai Mór Városi Könyvtárban. Hermann István könyvtárigazgató köszöntőjében úgy fogalmazott, szinte hagyomány az intézményben, hogy az OKIT éves, a képzőművészeti alkotásokat általában egy történelmi neves személy köré csoportosító kiállítását náluk is bemutatják.

Schéffer Anna, keramikus iparművész harmadik éve hozza el Pápára a budapesti tárlatot
Fotó: Laskovics Márió/Napló

Schéffer Anna keramikus iparművész, az OKIT elnöke elmondta, harmadik éve hozzák el Pápára a budapesti tárlatot, ami idén a II. Rákóczi Ferenc-emlékévhez kapcsolódik, és az alkotásra történelmi, művészettörténeti előadásokkal hangolódtak. Azonban a széles, mintegy hetven zsűrizett művet sorakoztató palettán helyet kaptak szabad tematikájú alkotások is. Meghívásra szívesen elviszik a tárlatot bárhová. Hozzáfűzte, évek óta a pápai könyvtár nyomdájában készülnek a tárlathoz kapcsolt katalógusaik.

A megnyitón énekkel és furulyán közreműködött Fórizs Viola és Emma
Fotó: Laskovics Márió/Napló

Mint megtudtuk, az OKIT jogelődje 1990-ben alakult. A jelenleg 200 tagú közhasznú egyesület célja, hogy összefogja és támogassa mindazon képzőművészettel foglalkozókat, akik ezt nem megélhetési forrásnak tekintik. Bemutatkozási, továbbképzési, hovatartozási lehetőséget kínál a képzőművészeknek. Schéffer Anna megjegyezte, művésztelepeik, több napos festőversenyeik egyben szakmai fejlődési lehetőségek a megmérettetés, közösségkovácsolás mellett. Szeretettel várják az új tagokat.

A kiállítás augusztus 24-ig tekinthető meg
Fotó: Laskovics Márió/Napló

A tárlatot Molnár Lajos festő, helytörténetíró nyitotta meg. Mint mondta, a városban sűrűn van kiállítás, melynek jó megnyitójához általában a nívós művekből olvasni tudó, érdeklődő közönség szükségeltetik. Majd a pogácsa és bor nyújtotta kulinárist a művészet vizuáliséval összekötő műélvezetre, minőségi képnézegetésre invitálta a jelenlévőket.

A megnyitón énekkel és furulyán közreműködött Fórizs Viola és Emma. Az augusztus 24-ig megtekinthető kiállításon szavazni lehet a legjobbnak vélt képre, alkotóját oklevéllel és könyvcsomaggal díjazzák.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában