Születés és elmúlás

2019.03.13. 17:00

G. Heller Zsuzsa: Gondolatok az emberi lét értelméről

A ba­latoni város alkotójának, G. Heller Zsuzsa keramikus-szobrásznak Kontrasztok – Válogatás az elmúlt 35 év munkáiból címmel nyílt kiállítása a budapesti Faur Zsófi Galériában.

Tóth B. Zsuzsa

Jerger Krisztina, Faur Zsófia, Bordács Andrea és G. Heller Zsuzsa a megnyitón Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A tárlatot Bordács Andrea esztéta nyitotta meg, a kiállítás kurátora Jerger Krisztina művészettörténész volt. A Faur Zsófi Galéria G. Heller Zsuzsa keramikus-szobrász gazdag életművéből négy korszak meg­határozó témáit és azok tárgyi bizonyítékait mutatja be a Kontrasztok című egyéni kiállításon.

Amint az elhangzott, a tárlat több mint 35 év munkásságát öleli fel, válogatást nyújtva a 80-as évektől egészen a napjainkig készült alkotásokból. G. Heller Zsuzsa a 80-as években színezett porcelánplasztikákkal foglalkozott és sajátos kollázstechnikát alkalmazott. A mértani formákat organikus részletekkel kombinálta, már a korai munkákban kontrasztokat alkotva. A művésznő a 90-es években nagy lépést tett a szobrászat irányába, amikor elkezdte a porcelán alapanyagot a pirogránittal kombinálni, ezáltal egy új plasztikai minőséget létrehozva.

A látszólag technikai fordulat mérföldkőnek számított G. Heller karrierjében, és erőteljesen a nonfiguratív szobrászat irányába vezette pályáját. Ebből indult ki a Bábel tornya mint téma feldolgozásánál is, amely ősidők óta az emberi elvágyódás és a magasságba törekvés szimbóluma.

Jerger Krisztina, Faur Zsófia, Bordács Andrea és G. Heller Zsuzsa a megnyitón Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Az alkotásokban a tornyok szellemi és technikai különbözősége rejti azt a kontrasztot, amely minden emberi megnyil­vánulás, érzés, jelenség kifejezhetőségét egyformára redukálja: Nagyvárosi Bábel, Hajnali Bábel, Arany Bábel, Éjféli Bábel. Az új évszázad elején a művész eszköztárában megjelentek az installációk is. Az Életvonal az elmentek emlékére című alkotásban a porcelán, a vas, a pirogránit és a videófilm kombinációja az emberi lét értelmén, valamint az élet és a halál körforgásán gondolkodtat el, megjelenítve a születés és elmúlás kibékíthetetlen ellentétét.

A 2019-ben készült Dimenziók falképsorozat pedig a bemutatott életmű elmúlt 35 évére reflektál. A művek egyediségén túl rendkívüli jelentőségű, hogy a számos külföldi kiállításon komoly elismerést kivívó művek közül többel ismét találkozhat a hazai közönség. A kiállítás március 29-ig látogatható, valamint március 23-án 10–14 óra között.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában