Negyedszázad a sajtóban: kötetbemutató vendéggel

2019.02.25. 07:00

Az én kis naplóm címmel jelent meg Szijártó János új könyve

Szijártó János, a Tapolcai Újság főszerkesztője Az én kis naplóm – 25 év a sajtóban címmel írt kötetét ismerhették meg az érdeklődők a Városi moziban tartott író-olvasó találkozón.

Tóth B. Zsuzsa

Szijártó János (középen) kötetbemutatóján a beszélgetőtárs Kovács Melinda volt, a vendég Barták Péter Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A Napló korábbi újságírója, szerkesztője, a Tapolcai Újság jelenlegi főszerkesztője, Szijártó János könyvének bemutatóján a szerző beszélgető­társa Kovács Melinda, a Tapolcai Városi Televízió fő­szerkesztője volt, a vendég pedig a Napló korábbi főszerkesztője, Barták Péter.

Mint a szerző elmondta, a háromszáz oldalas kötet a főszerkesztő sajtóban eltöltött 25 évének legfontosabb állomásait taglalja. Az írások jelentős része a Naplónál eltelt években megjelent közel 15 ezer cikkből és húsz év alatt összegyűjtött jelentős képi anyagból nyújt válogatást.

Ugyanakkor szemezget az utóbbi, már a Tapolcai Újságban megjelent cikkekből is. Amint Szijártó János vallja, tűz, víz, föld, levegő, élet és halál, szomorúság, büszkeség, szépség, öröm – mind ott van a most újra, már kötetben megjelent sorok között.

A szerző ugyanis Tapolca és Sümeg környékéről rengeteg információval bírt, cikkeit fotókkal illusztrálta. A könyv részletesen ír a tapolcai kórházban történt változásokról, a város és környéke fejlesztéseiről. Fejezetekben taglalja többek között az ünnepeket, évfordulókat, illetve portrékból ad olvasmányos válogatást. Lerántja a leplet a szellemkastélyról, megemlékezik sok, ma már nem élő tapol­cairól.

Szijártó János (középen) kötetbemutatóján a beszélgetőtárs Kovács Melinda volt, a vendég Barták Péter Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Az író-olvasó találkozón az is kiderült, hogy a kötet szerzője a Tapolca Televíziónál kezdte pályafutását 1993-ban. Mivel azonban a nyomtatott sajtó szintén érdekelte, hamarosan a Napló munkatársa lett. Inspirálta nevének nyomtatásban való megjelenése, például az első egész oldalas riportja, amelyet a Csodabogyós barlang feltárásakor írhatott. Újságíróként ő járhatta be elsőként a barlangot.

– Az újságírásban negyedszázaddal ezelőtt is a legfontosabb az objektív tájékoztatás volt – szögezte le Barták Péter, aki a szerzővel együtt elevenítette fel a Napló egykori speciális kiadványait, közös élményeiket.

Az esten elhangzott, hogy a szerzőt kik segítették pályája során. Arról ugyancsak szó esett, hogy annak idején még flekkpapírra készültek a cikkek, amelyek faxon jutottak el a szerkesztőséghez. Ma pedig egyre inkább az online újságírás hódít teret. Az újságíró kötetlen munkaidejének hátránya azonban változatlanul a rendszeres hétvégi munka, és mint Szijártó János vallotta, a legnehezebb feladat a balesetről szóló tudósítás.

Az esten a szerző Új Idők akusztik zenekara közreműködött.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában