Nagy sikert aratott a harcsapaprikás

2018.10.02. 11:00

Bolgár testvérvárosukba látogattak a csopakiak

A csopaki önkormányzat nemrégiben meghívást kapott testvérvárosuktól, a bolgár Kavarnától. Ennek eleget téve a csopaki delegáció Kavarnába utazott. Az ötnapos útból csak az utazás 42 órát tett ki.

Szendi Péter

Pálinka- és borkóstoló a csopaki standnál. Balról jobbra Karáth János, Strasszner József, Tóth Gyula és Bodaki Csaba

Fotó: Szendi Péter

A Bulgáriában töltött néhány nap során a csopakiak megismerkedhettek az ott élő emberekkel, tájakkal, ételekkel, és mint díszvendég, részt vettek a hal- és kagylófesztiválon. A helyi lakosok megkóstolhatták a magyar specialitásokat. A finom magyar ételek, italok nagy sikert arattak a kavarnaiak körében, valamint ízelítőt kaptak a magyar néptáncból is.

Pálinka- és borkóstoló a csopaki standnál. Balról jobbra Karáth János, Strasszner József, Tóth Gyula és Bodaki Csaba Fotó: Szendi Péter

Nina Stavreva polgármester és Ambrus Tibor polgármester megállapodott abban, hogy településeik között olyan együttműködést alakítanak ki, amelyben sportolóik, iskolásaik, civil szervezeteik is részt vehetnek. Ennek eredményeként a csopaki néptáncos gyermekek díszvendégként léphetnének fel a szláv népek táncfesztiválján jövő nyáron.

– Nagyon eredményesnek tartom, hogy kimentünk Bulgáriába. A hal- és kagylófesztiválon Gál Tamás mesterszakács vezetésével a konyhai dolgozók és a Mandulavirág Óvoda munkatársai ízletes harcsapaprikást készítettek túrós csuszával, valamint harcsafalatkákat. Ennek a különlegessége talán az volt, hogy mindezt az emberek előtt készítették el. Megkóstolhatták az érdeklődők a magyar kolbászokat és a finom csopaki borokat és pálinkákat is. Nagyon sokan voltak a standunknál, mely szépen fel volt díszítve. Hatalmas sikert aratott Schalbert Dávid és Schalbert-Bíró Patrícia néptánca, akik később bevonták az embereket egy közös táncházba is. Szeretném köszönetemet kifejezni mindazoknak, akik munkájukkal hozzájárultak ahhoz, hogy Csopak hírnevét tovább öregbíthettük – beszélt a fesztiválról Ambrus Tibor polgármester.

Másnap egy helyi borosgazda borkóstolásán vett részt a harminctagú delegáció. A dolog érdekessége, hogy mindezt egy forgalmas út szélén tették meg. Mindez azonban cseppet sem vont le a borok minőségéből. A csopakiak megállapították, hogy nemcsak az olaszrizling, hanem a kavarnai sárga muskotály is nagyon finom.

A helytörténeti múzeumba is ellátogatott a csoport, ahová hat évvel ezelőtt szőlőt, két éve pedig mandulafát ültettek a csopakiak. Örömmel konstatálták, hogy mindkettőt gondosan ápolják és vigyáznak rá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában