idő és rongálás

2018.01.18. 13:36

Rendbe hozták Nepomuki Szent János szobrát Pápán

Az idő és a rongálás a köztéri szobrok legnagyobb ellensége – fogalmazott Bakó István, a pápai városgondnokság vezetője. Megtudtuk, a helyi Nepomuki Szent János-szobor rekonstrukcióján három napig dolgoztak a szakemberek.

Polgár Bettina

A szobor azt ábrázolja, ahogy egy kőhídon álló páncélos katona husánggal sújt le Szent Jánosra

A tavalyi évben megújult az Esterházy úti második világháborús emlékmű, a Március 15. téri Jókai- és Petőfi-szobor, illetve a Fő téri Hild-emléktábla. A városgondnokság idén tovább folytatja a rekonstrukciós munkákat.

Bakó István elmondta, a rongálás folytán hiányos Nepomuki Szent János-szobor megújítását egy képviselői javaslat nyomán vették tervbe. – A szoborhoz tartozik két angyal, ezeknek a lábait letörték a rongálók. A restaurálást a gödöllői Varga Zoltán Zsolt vállalta el, aki korábban már végzett pótlást ennél a szobornál. A szakemberek három napon át dolgoztak itt – fejtette ki a városgondnokság vezetője.

A Szent István út mellett található alkotás egyébként 1753-ban készült rokokó stílusban, és azt ábrázolja, ahogy egy kőhídon álló páncélos katona husánggal sújt le Szent Jánosra.

A munkálatok már befejeződtek, melyek költségei meghaladták a 300 ezer forintot. – A rongálók a szoborhoz tartozó egyik angyal kezéből kitörték a fa keresztet, a másik angyal kezéből pedig a koszorút távolították el. Ha szükséges, a restaurátor le tudja gyártani ezeket a hiányzó részeket, de a szakember nem tartja jó ötletnek az állandó kihelyezését a rossz tapasztalatai miatt – tette hozzá a városgondnokság vezetője. Ez az óvintézkedés nem kizárólag helyi gyakorlat, mivel a restaurátor szerint más városokban sajnos ugyanígy előfordulnak hasonló jellegű rongálások.

A szobor azt ábrázolja, ahogy egy kőhídon álló páncélos katona husánggal sújt le Szent Jánosra

Bakó István hozzáfűzte, mindemellett a nemzeti ünnepre megújítják a Március 15. téren található Turul-szobrot, amit egy időre el is szállítanak majd, hogy a szakemberek megtisztítsák. Továbbá rekonstruálják a szobor alatt található emléktáblát is. A Fő téri szökőkútnál álló korsós lány szobrát szintén rendbe teszik, akárcsak az ehhez tartozó négy vízköpőt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában