Hungarikum-mozgalom

2017.12.15. 07:20

Egyre több értéket fedeznek fel Paloznakon

2014 februárjában a képviselő-testület úgy határozott, hogy csatlakozik a Hungarikum-mozgalomhoz, és megalakítják a helyi értéktárat.

Szendi Péter

Verrasztóné Losonczy Anna, az értéktárbizottság vezetője a település néhány értékével Fotó: Szendi Péter

Rá egy hónapra megalakult a bizottság, azóta folyamatosan Paloznak értékeit kutatják, népszerűsítik. A közelmúltban Alsóörsön rendezték meg a második Veszprém Megyei Értékünnepet, ahol egyben szakmai konferenciát is tartottak. A kiállítók sorában felfedezhetők voltak a paloznakiak is. Verrasztóné Losonczy Anna, az értéktárbizottság vezetője és öt bizottsági tag képviselte a települést.

- Az volt a célunk, hogy összegyűjtsük Paloznak értékeit agrár, kulturális, turizmus, természeti környezet és épített örökség kategóriában. Az elmúlt évek során számos értéket gyűjtöttünk össze, melyeket itt, Alsóörsön is bemutattunk, és az értékasztaluknál megkóstolhatták az érdeklődők a falu borát – Paloznaki Etalon – és a pirított mandulát is. Ugyanakkor továbbra is van feladatunk, hiszen eddigi értékeinket ápolni kell, illetve újakat is kell felfedezni. Jelenleg közel harminc értékkel bír a települési értéktár. Felsorolni is nehéz, hogy melyek ezek.

Épületek, szobrok, könyvek, galériák, rendezvények képviseltetik magukat. De megtalálható a Paloznaki Kórus, a Paloznaki Hímzőkör, a Guden-oklevél vagy éppen a paradicsom, a levendula, a szőlő és borkultúra, és persze a méltán híres paloznaki mandula. Utóbbiból a Paloznaki Szőlőhegyi Egyesület hirdetett egy versenyt, ahol is keresték a település legöregebb mandulafáját, erre a felhívásra nagyon sokan jelentkeztek.

Verrasztóné Losonczy Anna, az értéktárbizottság vezetője a település néhány értékével Fotó: Szendi Péter

- A célunk továbbra is az, hogy a helyi értékeket feltárjuk. Fontos, hogy az utókor számára felhívjuk a figyelmet a hagyományok tiszteletére, ápolására. Eleinte gyakrabban ülésezett a bizottság, most évente néhány alkalommal ülünk össze. A jövőben szeretnénk a megyei értékek közé felterjeszteni az ezredéves templomunkat, illetve a tájházat – zárta szavait Verrasztóné Losonczy Anna.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában