Füred Hangja Fesztivál

2017.09.12. 09:30

A fuvolairodalom gyöngyszemei a Balaton-parton

A Füred Hangja fesztivál kihelyezett koncertjére került sor az alsóörsi Eötvös Károly Művelődési Házban. Bálint János Liszt Ferenc-díjas fuvolaművész és tanítványai nagy sikerű hangversenyt adtak, élénk érdeklődés közepette.

Szendi Péter

Bálint János fuvolaművész zenei tanulmányait szülővárosában, Hódmezővásárhelyen kezdte, ahol zongorázni és

fuvolázni tanult. 1990-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Szegedi Tagozatának adjunktusa. Az olaszországi, rovigói akadémia vendégprofesszora. A Nemzeti Filharmonikusok szólistája évi 50-60 szólóhangversenye mellett a tanítást is rendkívül fontosnak tartja. Több magyarországi és külföldi zeneművészeti főiskolán is oktatja a hangszerjátékot. Szívesen játszik és maga is készít átiratokat barokk és romantikus szerzők műveiből. Magyarországon rendszeresen szerepel koncerteken és a rádióban, valamint folyamatosan kap külföldi meghívásokat - most Alsóörsön is koncertet adott tanítványaival.

Bálint János fuvolaművész hat tanítványa közel egyórás koncertet adott a művelődési házban Fotó: Zórád Ferenc

 

- Mindenekelőtt szeretném megköszönni azt a kedves fogadtatást, amiben részesültünk. A koncert előtt néhány héttel Hebling Zsoltpolgármesterrel és Kálmánfi Gábor művelődésszervezővel tárgyaltam, akik örömmel fogadtak, és üdvözölték, hogy tanítványaimmal együtt fellépek Alsóörsön. Kiváló körülmények és egy minőségi zongora fogadott bennünket, amelyet nem minden település mondhat el magáról - kezdi Bálint János fuvolaművész, aki 2008-ban Liszt Ferenc-díjat kapott.

A balatonfüredi, tíznapos kurzusra a Ferencsik János Zeneiskolában került sor, ahová több tehetséges fiatal zenész jelentkezett. Voltak Németországból, Szerbiából, Lengyelországból, Dél-Ko- reából és természetesen Magyarországról is. Alsóörsön Bach, Dutilleux, Reinecke, Schubert, Schumann művei hangzottak el, a fuvolarepertoár gyöngyszemei. Bálint János hat tanítványa közel egy- órás koncertet adott, zongorán kísért az osztály korrepetitora, a kolumbiai Juan Diego Galindez. A kiváló fuvolaművész biztos abban, hogy nem utoljára léptek fel Alsóörsön.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában