Olvasónktól

3 órája

Újra van kisboltja egy kis bakonyi falunak

Közel húsz éve szűnt meg az alig több mint száz lélekszámú Németbánya vegyesboltja, amely mellett akkoriban egy italbolt is üzemelt. Az itt élők életében jelentős változást hozott, hogy október elején megnyílt a kisbolt, mellette a kávézó és vendéglő, melyek közösségi térként is funkcionálnak, így alkalmasak kisebb családi és közösségi események rendezésére.

Magyarország Kormánya a Magyar Falu Program keretében vissza nem térítendő támogatást nyújtott a 2000 fő lélekszám alatti településeken lévő, kisboltot működtető vagy nyitni tervező vállalkozásoknak, amit ingatlanvásárlásra, ingatlanfejlesztésre, eszközbeszerzésre vehettek igénybe a pályázók. Száva Zoltán aranykoszorús mesterszakács és felesége, Judit, akik egy Balaton-parti városból kilenc éve költöztek ebbe az idilli zsákfaluba, éltek a lehetőséggel. Pályázatuk sikeres elbírálása után 2021-ben 43 millió forinttal láttak hozzá a nagy terv megvalósításához.

Száva Zoltán és felesége, Judit a kisboltjukban
Fotó: Kiss Albertné

Persze az összeg a világjárvány által generált infláció miatt közel sem volt elég. De a nehézségeket leküzdve - komoly önerővel - napjainkban mégiscsak elkészült és megnyílt a kisbolt és a kávézó. A sváb családi házból kialakított kisbolt és kávézó megnyitása nemcsak a helyieknek jelent könnyebbséget, hanem a Bakonyban túrázóknak is egy kis felfrissülést kínál: Németbánya ugyanis az Országos Kéktúra vonal egyik bélyegzőállomása.

Kiss Albertné

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában