Az Önkormányzat Kulturális csoportja

2 órája

Temető és október 23.: nemzeti színű szalag a veszprémi hősöknek

Veszprém három temetőjében október 22-én reggel nemzeti színű szalagot kaptak azok a sírok, amelyekben az 1956-os forradalomban szerepet vállaló veszprémiek nyugszanak. Az önkormányzat kulturális csoportja azzal a céllal jelölte meg a sírokat, hogy azok, akik nemcsak az előre megszervezett ünnepeken szeretnek leróni kegyeletüket, ezt maguk is megtehessék egy temetői séta keretében – október 23-án vagy akár a forradalom többi emléknapján is, tájékoztatta a VEOL-t az önkormányzat.

Juhász-Léhi István

A veszprémi önkormányzatnál kérdésünkre elmondták, hogy a korábbi években az '56-os szervezetek fogták össze az ’56-osok emlékét ápoló temetői sétákat, de ennek hiányában idén az önkormányzat vállalta, hogy feldíszíti a huszonhárom ismert sírt október 23-a előtt.

Méltón várják október 23-át a veszprémi, így a Vámosi úti temető is
Méltón várják október 23-át a veszprémi, így a Vámosi úti temetőben is
Fotó: Nagy Lajos/Napló

Mint sok hasonló esetben, most is szinte biztos, hogy nem minden 56-os forradalmár vagy aktivista nyughelye ismert. A Kulturális Csoport ezért már most készül arra, hogy a lakosságtól, temetőlátogatóktól vagy rokonoktól érkező javaslatokat levéltárosok, történészek bevonásával ellenőrzik majd, hogy a listát évről évre pontosítva minél részletesebb és hűbb képet lehessen kapni a veszprémi forradalomban résztvevő hősökről.

A közelgő halottak napja és mindenszentek alkalmából – mint minden évben – idén is nagy forgalom várható, így Kovács Judit csoportvezető és munkatársai remélik, hogy a korábbinál is nagyobb figyelmet kapnak azok sírjai, akik sokat tettek szabadságunkért.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában