Csalók

2 órája

Közel 2 millió forintba került a „főnyeremény”

Veol.hu

A sértettel egy adathalász programot telepíttettek a csalók a telefonjára. Egy 69 éves pápai nyugdíjast hívott fel egy magát szerencsejáték-szervezőnek kiadó nő, és tájékoztatta, hogy egy játék 800 ezer forintos főnyereményét szeretné hozzá eljuttatni. Ehhez csupán annyit kell tennie, hogy letölti a telefonjára az Anydesk programot. A telepítési művelet közel egy óráig tartott, de az ügyintéző végig türelmesen segítette a nyugdíjast. A következő telefon már egy banki ügyintézőként bemutatkozó férfitól jött, aki elmondta, hogy gyanús tranzakciót észleltek a számláján. Azt kérte a sértettől, hogy a támadás elhárításáig egy „biztonsági” számlára utalja át az összes pénzét, amit majd később természetesen a banktól visszakap. Ennek a nő eleget is tett, közel 2 millió forintot el is utalt az idegentől kapott számlára. Utána a hívó elérhetetlenné vált.

A sértettel egy adathalász programot telepíttettek a csalók a telefonjára
A sértettel egy adathalász programot telepíttettek a csalók a telefonjára
Forrás: pexels.com/Illusztráció 

Ha nyereményre vagy bankszámláját ért támadásra hivatkozva telefonon keresik, soha ne adjon ki semmilyen információt a hívónak, és ne is hajtson végre kérésére semmilyen műveletet az okoseszközén!

Mindig szakítsa meg a hívást, majd a számlavezető bankjának hivatalos telefonszámán, visszahívással győződjön meg az információ valóságtartalmáról - közölte a police.hu.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában