„Kezedben a sorsod”

2 órája

Mellrák elleni figyelemfelkeltő séta Pápán

Október az emlőrák elleni küzdelem hónapja. A hagyományoknak megfelelően a pápai Megújulás Klub sétát szervezett azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet mellrák elleni küzdelemre és a szűrés fontosságára.

Haraszti Gábor

Közel egy évtizedes hagyománya van Pápán az eseménynek, a közel ötvenfős csoport a Jókai Mór Művelődési Központtól a Fő téren át az ebből az alkalomból rózsaszínben pompázó Esterházy-kastélyig sétált. Ezzel a színnel jelképezik a mellrákkal kapcsolatos tudatosságot, kiemelve az időben történő és hatékony ellenőrzések fontosságát.

A pápai Megújulás Klub sétát szervezett, hogy felhívja a figyelmet mellrák elleni küzdelemre és a szűrés fontosságára.
A rendezvénnyel a mellrák korai felismerésének fontosságát hangsúlyozták
Fotó: Kovács Imre/archív

A mellrák korai felismerése életet menthet

A pápai klub 1998 májusában alakult meg. A csoport célja, hogy segítséget nyújtson a sorstársaknak, hogy támaszai legyenek a betegségen átesetteknek. A tettre kész csoportnak nagyon fontos és meghatározó szerepe van a műtöttek pszichés, fizikai és szellemi rehabilitációjában. Az új betegekkel felveszik a kapcsolatot, s a hiánypótló, nemes tevékenységükkel, tapasztalataik átadásával segítik a sorstársaikat. A klub lelkes vezetője, Hörömpöly Imréné elmondta, minden évben az a céljuk, hogy felhívják a figyelmet a szűrés fontosságára, hiszen a korai stádiumban felismert és idejében elkezdett kezelésű mellrák jó eséllyel gyógyítható. A betegség nemcsak a nőket, hanem ritkább esetben a férfiakat is érinti – világított rá az egyesület vezetője.

A klub emléktáblája és emlékfája helyszínén ért véget a séta
Fotó: szervezők

A kastélyudvaron Lautner Judit, a farkasgyepűi Egészségfejlesztési Iroda vezetője mondott beszédet, majd a résztvevők rózsaszínre festett kavicsokat, mécseseket és papírvirágokat helyeztek el a klub emléktáblája és emlékfája körül.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában