102 esztendős lenne a főrabbi

2 órája

Schweitzer József tiszteletére emléktáblát avattak

Az egykori országos főrabbi tiszteletére avattak emléktáblát Veszprémben. Schweitzer József születésének 102. évfordulójára emlékeztek az egykori zsidó iskola kapujánál.

Veol.hu

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Schweitzer József Széchenyi-díjas tudós, vallástörténész, egyetemi tanár, országos főrabbi. Veszprémben született 1922. október 13-án. Anyai nagyapja Hoffer Ármin szentesi, majd veszprémi rabbi. Kisgyerekként került Budapestre, 1940-ben a Pesti Izraelita Hitközség Reálgimnáziumában érettségizett. A második világháború idején munkaszolgálatra hívták be, majd Budapesten bujkált. 1946-ban szerzett bölcsészdoktori diplomát az akkori Pázmány Péter, a mai Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán. 

Schweitzer József tiszteletére emléktáblát avattak
Schweitzer József tiszteletére emléktáblát avattak

1947-ben avatták rabbivá. 1948–1981 között Pécsett volt főrabbi. 1964-től az Országos Rabbiképző Intézet óraadó tanára volt. 1981-ben a Budapesti Izraelita Hitközség főrabbijává hívták meg. Egyetemi tanárként az Országos Rabbiképző Intézet igazgatójának nevezték ki, itteni teendőit 1997-ig látta el. 1994-ben felekezete a neológ hitközségek országos főrabbijává választotta, e tisztséget 2000-ig látta el. 92 évesen Budapesten hunyt el.

Több magyar és külföldi egyetem – a Károli Gáspár Református Egyetem, az OR-ZSE, a New York-i Jewish Theological Seminary díszdoktorává választotta, az ELTE pedig címzetes egyetemi tanárnak nevezte ki. A Veszprém díszpolgára, a Pro Civitate Emlékérem (Pécs) és a Budapest díszpolgára cím mellett többek között a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjének birtokosa, Széchenyi-díjas, valamint a francia Becsületrend tulajdonosa volt. Különösen nagy szerepet játszott a vallásközi párbeszédben és a zsidó értékek közvetítésében a társadalom felé.

A vasárnap délelőtti ünnepségen – ahol jelen voltak a Schweitzer család tagjai – Porga Gyula, Veszprém polgármestere mondott emlékező beszédet. Az emléktábla avatóimáját Verő Tamás veszprémi és budai főrabbi tartotta.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában