Családbarát intézkedés

2 órája

Megduplázza a gyermekek után járó adókedvezmény összegét a kormány

Folytatódnak a kormány családbarát intézkedései. A csok+, a falusi csok és a babaváró támogatás után 2025-ben megduplázzák a gyerekek után járó adókedvezményt. Egy általunk megkérdezett könyvelő szerint akár több tízezer forint is maradhat havonta a családok kasszájában.

Haraszti Gábor

„A 2025-ös évben a gyermekek után járó adókedvezmény összegét megduplázzuk” – jelentette be közösségi oldalán Orbán Viktor miniszterelnök. A családi adókedvezmény egy családalapítást ösztönző adóalap-kedvezmény, amit a gyermekek után igényelhetünk. Ez lényegében azt jelenti, hogy a gyermekek számától függően csökken a fizetendő személyi jövedelemadó.

A családok számíthatnak a kormányra
A családok számíthatnak a kormányra
Fotó: Facebook/Orbán Viktor

Az ígéretek szerint várhatóan két lépésben emeli a kedvezményt a kormány, a jelenleg elérhető információk szerint a családi adókedvezmény havi összege egy gyermek esetén 66 670 forintról 133 340 forintra, két gyermek esetén 133 330 forintról 266 660 forintra, három (és minden további) gyermek esetén 220 ezer forintról 440 ezer forintra emelkedik.
Duplázódik a kedvezmény
– A duplázás következtében 2025-től tehát az egygyermekeseknek 20 ezer forinttal, a kétgyermekeseknek 80 ezer forinttal, a három- vagy többgyermekeseknek 198 ezer forinttal fogja növelni a nettó jövedelmét a családi adókedvezmény – világított rá egy általunk megkérdezett könyvelő.

Cél a demográfiai önállóság

Jó tudni, hogy legkorábban a magzat 91 napos korától jár a családi adókedvezmény, ehhez szükség van orvosi terhesgondozási igazolásra. A kedvezmény addig jár, ameddig a családi pótlék is, általában a gyermek 16 éves koráig, de ez meghosszabbodik, ha nappali tagozaton köznevelési intézménybe jár, például gimnáziumba, középiskolába, szakiskolába. Orbán Viktor hangsúlyozta: a cél az, hogy 2035-re demográfialiag önállóak legyünk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában