Konyhakerti termelés

3 órája

Bő termést hozott a Rozsföld

Az október végéhez képest meleg, napos időt sokan kihasználják, hogy készüljenek a tavaszra, vagy betakarítják a még kint lévő termést a Rozsföldön.

Tisler Anna

Ajkán a Kosztolányi utca végén lévő parcellát az önkormányzat adja bérbe díjmentesen a konyhakerti termelésre vállalkozóknak.

Csiza Ferenc kertje is bő termést hozott
Fotó: Tisler Anna

Mint Csiza Ferenc gondnok kérdésünkre elmondta, csaknem 180 a termelők száma, az átlagos kertméret 150 négyzetméter. A területen vegyszermentes termelés folyik, a földet többségében istállótrágyával teszik termőbbé. A meleg és száraz nyár ellenére bő termést hozott a föld, panaszra senkinek sem lehet oka. Az ugyancsak vízigényes dinnye és füge is bő termést hozott. Az esővizet sokan gyűjtik. A kertet a termelők nem csupán azért szeretik, mert tudják, hogyan termett mindaz, ami az asztalra kerül, hanem azért is, mert csaknem mindannyian a közeli emeletes társasházakban laknak, így jó, ha van hova kimenni. Minden parcellán van asztal, székek, ahol kisgyermek van a családban, azokon a területeken csúszda, hinta vagy más kerti játék. A termelők is segítenek egymásnak, a termésből a fölösleget elajándékozzák, ez is jelzi, kialakult egy jó közösség. A zöldhulladék szállításáról évente kétszer az önkormányzat gondoskodik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában