Filmvetítés Malomsokon

Tegnap, 10:00

Velünk élő múlt

A Malomsoki Baráti Kör a Magyar falu program Falusi civil alapja keretében ”A civil közösségi tevékenységek és feltételeinek támogatása” című pályázaton közel kétmillió forint támogatásban részesült. Az elnyert összegből öt alkalommal tartanak filmvetítést a településen, melyben malomsokiak és a településről elszármazottak mesélnek a faluról és az életük itt töltött időszakáról.

Haraszti Gábor

A vetítés előtt Fintáné Dóra Mária polgármester köszöntötte a jelenlévőket. Mint mondta, az ötalkalmas vetítésen minden epizód más-más témát tár elénk.
– Történetek elevenednek meg a faluban töltött gyermekkorról, csínytevésekről, ifjúkorról, kialakult szerelmekről. Szóba kerül az oktatás, a kultúra és a vallás is. Nagyszülők, dédszülők mesélik el a történelem különböző korszakaiban átélt saját élményeiket, tapasztalataikat – emelte ki a település vezetője. 

Fintáné Dóra Mária polgármester is köszöntötte a jelenlévőket
Fintáné Dóra Mária polgármester is köszöntötte a jelenlévőket
Fotó: Luminosa Film

Tóth Pálné, a Malomsoki Baráti Kör elnöke elmondta, a visszaemlékezések lehetőséget biztosítanak az utókor számára a falu múltjának megismerésére. 
– „A velünk élő múlt…” című vetítéssorozatban, az elmesélt történetek alapján elénk tárul a kép a falu történelméről, hagyományairól, szokásairól, arról, hogy az idős emberek, hogy látták és élték át a körülöttük zajló történelmi eseményeket.

A kisfilm főszereplői a második világháborúról meséltek
A kisfilm főszereplői a második világháborúról meséltek
Fotó: Luminosa Film

A történeteket a Luminosa Film csapatának kamerái rögzítették. Mike László operatőr a kisfilmek kapcsán elmondta, fontosnak tartja, hogy sok ilyen film készüljön, ezért szeretnének minél több Veszprém vármegyei településen hasonló témájú anyagokat forgatni.
– Malomsok már a nyolcadik település, ahol forgattunk és vetítéseket tartunk, úgy látjuk, egyre több közösség számára fontos, hogy a múlt egy darabkáját megőrizzék az utókornak. Malomsokon is telt ház előtt, nagy sikerrel mutattuk be az alkotást, melynek témája a második világháború volt – tudtuk meg a készítőtől.

A szereplőknek ajándékkal kedveskedtek
A szereplőknek ajándékkal kedveskedtek
Fotó: Luminosa Film

A vetítés után a Marcal-parti Asszonyok Malomsokért Hagyományőrző és Kulturális Egyesület néptánccsoportja lépett fel, a délután kötetlen beszélgetéssel ért véget. Az elkészült filmek – és a mintegy 25 órányi teljes nyersanyag is – bekerülnek a település értéktárába azért, hogy azok akár kutatás céljából is bármikor visszanézhetőek legyenek. A következő epizódot – a Rákosi-korszakról – október 4-én vetítik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában