Szentmise a búcsún

2 órája

„Küzdelem nélkül nincs élet”

Korzenszky Richárd, a Tihanyi Bencés Apátság emeritus perjele, gyémántmisés atya mutatott be szentmisét a balatonfüredi Szent Mihály-napi búcsún, a Papsokai Szent Mihály-templomromnál.

Kovács Erika

– Aki vette már a fáradságot, hogy fölmenjen egy hegyre, tudja, a hegymenet mindig erőfeszítést kíván, mert küzdelem nélkül nincs élet. A hegycsúcsok meghódítói szerint nem a hegyet kell legyőzni, hanem önmagunkat – fogalmazott Korzenszky Richárd. A tihanyi apátság emeritus perjele hozzátette, az életnél is szentebb kifejezés sokaknak a fejlődés.

Fotó: szervezők/Fabacsovicsné Kovács Krisztina   

– Meg kell küzdenünk az értelmes életért, melynek útja fölfelé vezet, miközben legyőzzük önmagunkat. Jézus mondja: „Aki utánam akar jönni, vegye föl keresztjét minden nap és úgy kövessen engem. Aki meg akarja találni az életét, elveszíti, de aki kész arra, hogy elveszítse (odaszánja) az életét, az megtalálja azt. Szent Mihály arkangyal, védelmezz minket a küzdelemben, légy oltalmunk!” – hangsúlyozta az emeritus perjel, aki beszélt még egyebek mellett az önmegvalósításról, az élet szépségéről, a boldogságról, a másokat nem eltaposó boldogulásról, a sikerekről, valamint a kultúra, a közösség, a kereszténység jelentőségéről.

A szentmise után a kulturális örökség napjaihoz kapcsolódóan érdekes programokon vehettek részt a jelenlévők. Például sétát tartottak a zsidó temetőben, Olti Ferenc, a Zsidó Kiválóságok Háza Alapítvány kuratóriumi elnöke vezetésével. A helyszínen látható római kori villáról Csirke Orsolya régész, a Laczkó Dezső Múzeum szakembere beszélt, a Papsokai templom építéséről pedig Fabacsovics Zoltán, Veszprém vármegye főépítésze. Mindezek után szép műsorral ajándékozta meg az embereket a Vox Harmónia Kórus, valamint egy tűzzsonglőr.  A római katolikus plébánia által szervezett programot szeretetvendégség zárta.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában