A jubileumok éve Ajkán

2024.09.01. 11:30

Köszönet a bányászoknak - Az ország iparosodásának legfőbb támaszai voltak

Koszorúzásokkal, kulturális programokkal ünnepelték a 74. bányásznapot a városban augusztus 31-én. Délelőtt a Hild parkban és a Bányászati Múzeumban zajlottak a programok, délután Padragkút városrészben és a bányakertben.

Tisler Anna

Navracsics Tibor megkoszorúzta a bányaüzemi emlékművet

Fotó: Gyarmati László/Napló

Köszöntőjében Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter kiemelte, hogy Ajka városát, a térségét és egy kicsit a modern és polgári Magyarországot is a bányászat, a bányászok és a bányászhagyományok tették naggyá. 

– A jubileumok évét éljük Ajkán, amikor ünnepeljük a bányászati hagyományokat,  hiszen 190 éve született Riethmüller Ármin, az ajkai bányászat meghatározó személyisége, az Ármin-akna névadója; 160 éve indult a városban a szénbányászat, és csaknem napra pontosan 20 éve volt, hogy 140 évi sikeres működést követően az utolsó csille szenet is felhozták – sorolta Navracsics Tibor. 

– Olyan időszakra emlékezünk, amely nemcsak Ajka és a térség szempontjából fontos, hanem az ország történelmében és társadalomtörténetében is kulcsfontosságú. A bányászat az ország iparosodásának legfőbb támasza volt, amelynek köszönhetően a XX. század második felében, a XX. és XXI. század fordulójára Magyarország és Európa lakosai olyan életszínvonalon, létbiztonságban éltek, amely korábban ismeretlen volt. A társadalomtörténetben és a polgárosodásban is óriási szerepet játszott a bányásztársadalom. Ők voltak azok, akik vállalták a veszélyekkel járó kemény munkát, de az önszerveződés és a kultúra terén is példát mutattak. Önképző és olvasóköröket, dalárdákat, tánccsoportokat, betegsegélyezőket tartottak fenn, tartanak fenn ma is, még olyan térségekben is, ahol a bánya már nem működik – tekintett vissza a múltra a miniszter. 

– Hol lenne Ajka a bányászat nélkül? Kis falvak csoportja volt  150-200 éve, mára a vármegye és Dunántúl egyik legnagyobb ipari centrumává vált. Ajka példát mutatott az elmúlt 35 évben, hogy amikor nem kedvező szelek fújnak, akkor is át tudja vészelni a nehéz időket, meg tudja szervezni  magát, majd vissza tud térni kemény munkával az élvonalba. Mindez a bányászok kultúrája és hagyományai nélkül elképzelhetetlen lett volna. A városnak agrár és ipari hagyományai is vannak, az utóbbi időben kulturális központtá is vált. Ha megkérdezünk egy ajkait, megtudjuk, hogy a szíve mélyén a bányászatra a legbüszkébb. 

– A hagyományok, a kemény munka, a hagyománytisztelet továbbadása a következő generációknak a legfontosabb feladat a jövőben. Van mit tanulnunk a bányászoktól.  Magyarországon a munka alapján történő előmenetel, az  érdemek alapján történő érvényesülés a jövőben váljon uralkodó szabállyá. Köszönjük a bányászoknak, hogy megteremtették ezt a kultúrát – zárta ünnepi beszédét Navracsics Tibor. 

 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában