Fotópont a pálos tónál

2024.09.07. 11:00

Két krokodil érkezett a Magas-Bakonyba, a nagy három-, a kicsi egyméteres (képgaléria)

A hód, a medve, a sas, a ló és a pálos szerzetes szobra után két újabbal gyarapodik a mesés bakonyi falu, Porva. A krokodilok már megérkeztek a számos rejtett természeti szépséggel rendelkező településre, amely maga is eldugott helyen található, a Bakony legmagasabb hegyének, a Kőrisnek a lábánál. Megtudtuk, miért kerülnek ezek az újabb alkotások a pálos tóhoz.

Rimányi Zita

A porvai pálos tó a falu egykori hagyományait idézi, amikor szerzetesek települtek a Magas-Bakonynak erre a részére, és főként halat fogyasztottak. A pálosok a törökök elől menekülve elhagyták a települést, a tó szinte teljesen eltűnt az idők folyamán, az önkormányzatnak pályázati pénzből sikerült újra létrehoznia, s most halastóként működik. A közepén lévő szigetet az összetartozás hídja köti össze a parttal, összetartozásunkat szimbolizálja a határon túli magyarokkal. S ahogy a községnek több utcájába, közterületére került fából faragott alkotás, a tó partjára is kihelyeztek párat.

A krokodilszobor népszerű a gyerekek körében, így valószínűleg kedvelt fotópont lesz a pálos tónál az a hely, ahova kettő is kerül. Képünkön Veinperlné Kovács Andrea porvai polgármester látható
A krokodilszobor népszerű a gyerekek körében, így valószínűleg kedvelt fotópont lesz a pálos tónál az a hely, ahova kettő is kerül. Képünkön Veinperlné Kovács Andrea porvai polgármester látható
Fotó: porvai önkormányzat 

Nyár elején például daruval emelték a helyére a Nemzeti Vágta győztesét megformázó művet, Ricardo szobrát. A medve pedig a Kőrishegy utcai buszvárónál a székely–magyar kapcsolatokat jelképezi. Az összes Porvára került faalkotást ugyanaz a művész készítette, Dávid Ferenc fafaragó.

Kihelyezésre várva – A két porvai kroki, a nagy és a kicsi
Kihelyezésre vár a két porvai kroki, a nagy és a kicsi
Fotó: porvai önkormányzat 

– A krokodil népszerű állat a gyerekek körében, és a fafaragótól tudjuk, hogy a krokodilszobrokat is kimondottan kedvelik. Ezért gyarapítottuk most két ilyen alkotással köztéri szobraink számát. A tó partjára kerülnek, mintha épp kijönnének a vízből, egy nagyobb és egy kisebb állat. Az egyik három, a másik mintegy egy méter hosszú – mondta el Veinperlné Kovács Andrea polgármester lapunknak.

Valószínűleg épp olyan szívesen készítenek majd a krokik mellett fotókat magukról a helyiek és az idelátogatók, mint a többi porvai szobornál. A ragadozók szerdán érkeztek meg, hamarosan a helyükre kerülnek, és egy fába faragott muflonnal szintén találkozhatnak a közeljövőben a porvaiak, a Porván járók.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában