Eltitkolt bevételek

2024.09.05. 08:00

Feketén vásárolt, de lebukott

Titkos bankkártyaterminállal próbálta eltitkolni bevételét egy vállalkozó.

Kovács Erika

Kiderült, a szálláshelyszolgáltatónál a termékértékesítések feketén történtek. A vásárlásokat a nyugta, illetve számla helyett a terminál nyomtatta hőpapír „igazolta”, közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Veszprém Vármegyei Adó- és Vámigazgatósága.

Azt írták, az említett cég által bejelentett, magyar hitelintézetnél vezetett bankszámla adatai nem egyeztek a bankkártya termináljából származó vásárlás adataival, így felmerült, hogy a vállalkozásnak volt egy másik, az adóhivatali nyilvántartásban nem szereplő bankszámlája is. Az ellenőrzésnél kiderült, a terminálhoz külföldön vezetett pénzforgalmi számla kapcsolódik, melynek adatai szerint a számlán jelentős volt a pénzforgalom. A cég képviselője szerint a jóváírások áruértékesítésekhez kapcsolódtak, de ezekről számlát, illetve nyugtát nem állítottak ki. Sem a forgalmazott áruk beszerzéséről, sem az eladásokról nem voltak bizonylatok. A vállalkozás a NAV vizsgálata miatt módosította társaságiadó-bevallását és áfabevallását is, és feltüntette a kiderült összegeket. A termékek beszerzését viszont nem tudta igazolni, tehát igazolatlan eredetű árut forgalmazott.

A NAV a jogsértés alapján csaknem kétmillió forint mulasztási bírságot szabott ki, és feljelentést tett a számvitel rendjének megsértése miatt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában