Ingatlan

2024.09.01. 11:00

Családi ház tulajdonosa lett az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület

Már a tavaszi közgyűlésen alapelvként rögzítették, hogy segíteni kívánják a fiatalok lakáshoz jutását. Ezen a téren szintet lépett az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület, ugyanis most már tulajdonukba került az Ukkon vásárolt ingatlan.

Szijártó János

Erről Rédei Zsolt, az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület elnöke tájékoztatta lapunkat a napokban. Mint elmondta, a megvásárolt családi házban már nincs lakó, így azt rövidesen eredeti szándékuknak megfelelően tudják majd hasznosítani. A mintegy háromezer négyzetméteres udvarral, kerttel rendelkező ingatlanon a ház felújításán túl szeretnének kialakítani egy úgynevezett „konténerház"-bemutató helyet, ahol a fiatalok megtekinthetik azt a lehetőséget, ami a többség számára sokkal inkább elérhető, mint a lakásvásárlás vagy a klasszikus értelemben vett építkezés. 

Az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület idén tizennegyedik alkalommal nyitották meg az "Éltető Völgy"-et Kapolcson, a Művészetek völgyében. Ezúttal sok érdekességgel, programmal várták az érdeklődőket a közösségépítés jegyében
Az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület idén tizennegyedik alkalommal nyitotta meg az Éltető völgyet Kapolcson, a Művészetek völgyében. Ezúttal sok érdekességgel, programmal várták az érdeklődőket a közösségépítés jegyében
Fotó: Szijártó János / Napló

A fiatalok helyben tartásának segítését, az elvándorlás megelőzését segítő kezdeményezésen túl az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület speciális céljai között a vidéki térségekben a mikro-, kis- és középvállalkozások indítása, fenntartása, erősítése, a helyi termékek és szolgáltatások fejlesztése, a gazdaságfejlesztési célú együttműködések létrejöttének elősegítése, ismertségének növelése, értékesítésének támogatása, az aktívabb társadalmi összefogás, az erősebb helyi identitás megteremtése, a közösségi gondolkodás és munkavégzés ösztönzése és ezek feltételeinek biztosítása szerepel. Stratégiájukban külön említik a közösségi terek infrastrukturális fejlesztésének szükségességét, az épített és kulturális örökség megőrzésének fontosságát.

Rédei Zsolt, az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület elnöke a legutóbbi közgyűlésen is megerősítette, hogy segíteni szeretnék a fiatalok lakáshoz jutását
Rédei Zsolt, az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület elnöke a legutóbbi közgyűlésen is megerősítette, hogy segíteni szeretnék a fiatalok lakáshoz jutását
Fotó: Szijártó János / Napló

Rédei Zsolt hangsúlyozta, hogy az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület a régió egyik legnagyobb társadalmi szervezeteként immár tizenhat éve dolgozik a vidék fejlesztéséért. A közösség eredményes tevékenységét több más mellett az is fémjelzi, hogy egyre többen szeretnének csatlakozni, mint az a legutóbbi, tavasszal Monoszlón tartott közgyűlésen is kiderült. A tagság létszáma 315, ebből 220 rendes tag, 95 pedig pártoló tag. Az elmúlt időszakban tizenegy felvételi kérelem érkezett az Éltető Balaton-felvidékért Egyesülethez.

Az elnök hozzátette, hogy a 2023–2027-es időszakra vonatkozó a Nemzeti Irányító Hatóság által jóváhagyott és a közgyűlés által elfogadott Helyi fejlesztési stratégia alapján egyesületük működésének fontos eleme tagság részére jelentős fejlesztési lehetőségeket biztosító pályázati rendszerrel kapcsolatos tudnivalók összefoglalása. Lényeges szempont az alulról jövő kezdeményezések támogatása, a térségben élő emberek kreativitására, leleményességére, ötletességére alapozva, úgy, hogy ösztönözzék a helyi civil szervezetek, intézmények, valamint vállalkozások összefogását és együttes munkájukat a térség fejlesztése érdekében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában