Jó tanácsok

2024.08.12. 15:00

Óvodás lesz a gyerekem! Mit tegyek? – Tippeket adunk óvodakezdéshez

Bár a naptár szerint még van pár hetünk az új tanév kezdetéig, nem árt időben átgondolni, milyen változások várhatók szeptembertől a családban, ha féltve őrzött kincsünk átlépi az óvoda kapuját. Tippeket ad ehhez cikkünk szerzője, aki újságírói és óvodapedagógusi végzettséggel is rendelkezik.

A legnehezebb dolguk az első gyermekes szülőknek van. Elengedniük a kicsit nem könnyű. Próbáljanak meg pozitívan hozzáállni a helyzethez, szoktassák magukat a gondolathoz, hogy ezek az első önálló lépései, amelyeket a segítségükkel, de már a jelenlétük nélkül fog megtenni. Rengeteg könyvet találhatunk a témával kapcsolatban. Olvassunk el néhányat közösen a csemeténkkel. Például Vadadi Adrienn kötetét, aminek a címe az, hogy Ákos óvodába megy.

Woman,And,Her,Little,Daughter,On,Their,Way,To,Kindergarten
Csak nyugi! Ez csak az ovi, nem kell félni tőle Illusztráció: Shutterstock

A legelső és a legfontosabb szabály a nyugalom és a stresszmentes környezet megteremtése, főleg augusztus utolsó heteiben. Többször sétáljunk el a gyermekkel az óvoda mellett. Nézzünk be a kerítésen, hogy milyen szuper játékok várják ősztől a lurkókat. Beszélgessünk vele arról, hogy sok új barátot talál majd és rengeteg játék, felfedeznivaló várja az ovi udvarán és a csoportban. Együtt vásároljunk benti cipőt, amiben a csoportszobában az egész nap vidáman fog eltelni.

Még egy jó tanács: a felkészülést ne vigyük túlzásba! Nem jó sem a szülőknek, sem a gyermeknek.

Van, aki könnyebben beilleszkedik, van, aki nehezebben. Akkor se aggódjunk, ha nem mesél csemeténk eleinte az óvodai élményeiről, eltelik pár hét és akkor fog beszámolni mindenről. Fel kell dolgoznia egy új helyzetet. De az biztos, hogy jövő nyárra egy szuper kis csipet csapat tagja lesz. Egyszóval: csak nyugi! Ez csak az ovi, nem kell félni tőle.

Lázár Valéria Anna

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában