"Örvendetesen fénylik ez a nap"

2024.08.25. 15:30

Új harangokat kapott a tósokberéndi plébániatemplom (képgaléria, videó)

A vasárnapi szentmise kezdetén Udvardy György érsek áldotta meg az Ajka-tósokberéndi Szent István király plébániatemplom felújított tornyát és szentelte fel az új harangokat a templom bejárata előtt.

Tóth B. Zsuzsa

Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter az ünneplő több száz egybegyűlthöz szólva felidézte azt a 2022-es február eleji napot, amelynek reggelén mindannyian megdöbbenve nézték a tűz kártételét.

Fotó: Nagy Lajos/Napló

– Főegyházmegyei, kormányzati és polgári összefogás eredményeként, közadakozással, kormányzati és főegyházmegyei segítséggel sikerült megújítani a harangtornyot, amely új harangokat is kapott, így a templom felújítása újabb fázisához érkezett. Fontos ez mindenkinek Tósokberénden, hívőknek és nem hívőknek egyaránt, hiszen Ajka részeként Tósok az itt élők önazonosságának szerves része, a templom annak gerince, hivatkozási pontja és szimbóluma. Ahogy sérült a templom a tűzben, annyiban sérült a tósokberéndiek, ajkaiak identitása. Amennyiben megújul a templom, annyiban erősödik az itteniek önállósága. Reményeink szerint folytatódik a felújítás – mondta a miniszter és bizalmát fejezte ki a további együttműködésben, amely a templomot és Tósokberéndet illeti.

Gréczi Zoltán, az érsekség fejlesztési igazgatója a felújításról szólt. Amint elmondta, az 1808 nyarán felszentelt templom tetőszerkezetének felújítása már sürgetővé vált, azt a plébánia és az érsekség részben pályázati forrásból tervezte megvalósítani. – Terv készült a tető és a homlokzat felújításához, de már akkor, 2018-ban meghaladta a költségvetése a 400 millió forintot. Forráshiány miatt a projekt előkészületi munkái elkészültek, de a felújítás a 2022. február 5-i tűzeset miatt nem kezdődhetett el. A tűz szerencsére nem terjedt át az egész templomra, de károsította a teljes harangtornyot, megrepedtek a harangok, és cserélni kellett a tartóállványt is. Sérült a fafödém, a nyílászárók, a templomhajó fedőszerkezetének megerősítése elengedhetetlenné vált. A tűz miatti károk jelentősen megnövelték a felújítás költségeit. Az előzetes kalkuláció szerint a teljes rekonstrukció a 800 millió forintot is meghaladta volna. A kivitelezés 2023 októberében kezdődött, elkészültek a betonszerkezetek, gerendák, kicserélték a tetőfa elemeit, javították a héjazatot, a vakolatot, homlokzatot, elkészültek a bádogosmunkák. A torony fafödémjei, lépcsői, a harangtartó állvány újjáépítése elkészült, a fedést megjavították, a tetőszerkezetet erősítették, a harangtartó automatika kiépült, a nyílászárókat kicserélték.

A beruházás 201,9 millió forintba került. A plébánia 75 millió forint pályázati támogatást nyert még a tűzeset előtt, az érsekség 60 millió forint támogatást kapott a kormány és a miniszter közbenjárásának köszönhetően, a biztosító 50 millió forintot fizetett, az érsek atya saját forrásból 17 millió forintot biztosított, a plébánia az adományokból az orgona felújítását, a még elmaradt restaurálásokat és a szenteltvíztartók visszahelyezését valósítja meg – mondta az igazgató, és megköszönte Soltész Miklós államtitkár és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatását.

Udvardy György érsek a harangokat megáldva hálát mondott, és méltatta az összefogást.

– Hálásak vagyunk, hogy Isten háza minden nehézség ellenére továbbra is hív bennünket, otthont nyújt számunkra, hogy a Jóistennel találkozzunk és a mindennapokban boldog emberként élhessünk. Köszönetet mondok az államtitkárnak, a miniszternek és Bakos Frigyes nyugalmazott plébános atyának, aki 1990 óta volt a hívek közösségének vezetője és idén nyugállományba vonult. Köszönet azoknak, akik munkájukkal tettek azért, hogy a templom megújulhasson. Örvendetesen fénylik ez a nap, mert a templomba új harangok kerülnek és mert alkalmunk van Isten magasztalására az ünnepléssel. A harangok összefüggnek Isten népének életével, hangjuk jelzi az imádság kezdetét, összegyűjti a népet, figyelmezteti a fontosabb eseményekre, amelyek az egyház közösségét örvendetesen vagy fájdalmasan érintik. Amikor halljuk a harangokat, emlékezzünk arra, hogy egy család vagyunk, és szavukra hallgatva gyűljünk össze és mutassuk ki Krisztusban való egységünket – mondta az érsek. Az áldás során azt kérte Istentől, hogy fogadja a neki szentelt harangokat, adja, hogy minden híve, aki a hangjukat meghallja, szívét hozzáirányítsa és osztozva örömben vagy gyászban, siessen az egyház otthonába, ahol megérzi Krisztus jelenlétét, meghallja szavát és feltárja előtte minden kívánságát.

A harangok megáldását követően az egyiket még a szentmise előtt beemelték ének és imádság kíséretében a toronyba, majd a templomban folytatódott a hálaadó szentmise. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában