Merjünk jók lenni

2024.09.13. 09:12

„Fogjuk meg egymás kezét mosollyal, jó szóval, jó tanáccsal” – Fiatalok jártak a Balatoni Csillagösvényen

Merjünk jók lenni, jót tenni, szeretetben élni! – így fogalmazta meg Töltési Erzsébet, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat önkéntese az idei Balatoni Csillagösvény Missziós Körút központi alakjához, Szent Ferenchez kapcsolódó értékek üzenetét.

Kovács Erika

Forrás: Balatoni Csillagösvény Missziós Körút /Facebook

A Magyar Örökség-díjas Marosszéki Kodály Zoltán Gyermek- és Ifjúsági Kar 11. alkalommal vett részt a Balatoni Csillagösvény Missziós Körúton, a csillagösvény egyik helyszínén, Balatonalmádiban, közölte Töltési Erzsébet, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat önkéntese, a program egyik állandó résztvevője. 

Balatonalmádi káptalanfüredi városrészén lévő Angyalos Boldogasszony kápolnában Böjte Csaba ferences szerzetes lelkigyakorlatot tartott, majd este szentmisét mutatott be a Kodály Zoltán kórus zenei szolgálatával. Töltési Erzsébet felidézte, az erdélyi Szovátán Nagy Éva Vera és Czakó Gabriella iskolanővérek hozták létre a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermek- és Ifjúsági Kart. Meggyőződésük szerint a közös éneklés komoly pedagógiai segédeszköz: a gyerekeket önuralomra, fegyelemre, igényességre tanítja. Az említett nővérek sok évvel ezelőtt kaptak egy telket az egyháztól Szovátán, de nem volt pénz, hogy építsenek rá házat a kórusnak, ezért adományokat gyűjtöttek, például a balatoni csillagösvény helyszínein is. Elhatározták ugyanis, hogy énekből, imából, jókedvből fészket raknak, illetve házat építenek a kórusnak. Önkéntesek szervezték meg, hogy a gyermekek a Balaton partjára, többek között Balatonalmádiba is elmenjenek. 

Töltési Erzsébet arról is beszélt, hogy a Balatoni Csillagösvény Missziós Körút minden évben felölel valamilyen témát. Idén ez Szent Ferenc volt, az ismert személyiség ruhájának egy darabját mint féltve őrzött ereklyét hozták el a stigmatizációja 800. évfordulója alkalmával. (A vallásban a stigmatizáció a Krisztus sebeire hasonlító sebhelyek megjelenését jelenti valakin.) Közismert történet Szent Ferencről, hogy miközben egy erdőn akart átmenni, rablók megverték, de pénzt nem találtak nála. Aztán mikor a rablókra rossz idő járt, bekopogtak a ferences kolostor ajtaján ennivalóért. A kapus elzavarta őket, de Ferenc utánuk ment, és enni adott nekik. Erzsébet szerint ez a szép legenda ma is érvényes, ugyanis nem elítélni kell a másikat bármiért is, hanem párbeszédet kezdeményezni, békét kötni vele. A rablók közül három megtért, és ott maradt a kolostorban imádkozni és jót tenni másokkal.

– Merjünk jók lenni, jót tenni, szeretetben élni. Bízzunk a holnapban, fogjuk meg egymás kezét mosollyal, jó szóval, jó tanáccsal! – fogalmazott az önkéntes.

Erzsébet a kórus előadásáról elmondta, felcsendült többek között Bárdos Lajos Angyaloknak királynéja és Hej, igazítsad! című kórusműve, Karai József Estéli nótázása és Ugrótánca. A lányok egyénileg vagy csoportokban jobbágytelki, gyergyói, szovátai és gyimesi népdalokat énekeltek ritkán hallott, autentikus előadásmóddal, korukat meghazudtolóan érett hangon. Az ifjúsági kart Nagy Éva Vera, Czakó Gabriella, valamint ifjú karnagyok, Lokodi Emőke és Sebestyén Dósa Eszter vezényelte, zongorán Lokodi Lehel kísérte őket.

– A Mariánum Ház Szovátán már felépült, idén a hátrányos helyzetű fiatalok és ismerősök tanulmányait segítjük – mondta Lokodi Emőke karnagy, egymás után sorolva a példákat arra, hogyan lehet valóban jól kincset gyűjteni a földön, hogy az az örök életre is megmaradjon. Mint ismert, Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója. Az általa létrehozott gyermekmentő szervezet célja az Erdélyben sanyarú körülmények között élő gyermekek felkarolása.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában