A vasúti kocsik tetejére mászni életveszélyes!

2024.08.26. 21:00

Pár pillanat „dicsőség”, majd a halál (videó)

Értelmetlen, bár a halál vagy életveszélyes sérülés okai könnyen érthetők. Még mindig küzdenek annak a tizenöt éves fiúnak az életéért, aki nemrég életveszélyes égési sérüléseket szenvedett, amikor vasútüzemi területen felmászott egy gabonaszállító kocsi tetejére. Pár pillanat „dicsőség”, és ez a vége… Csupán a szerencsén múlt, hogy barátai sérülések nélkül megúszták az életveszélyes játékot. A MÁV ismeretterjesztő filmet készített, amelyben most a vasúti kocsik tetején történt áramütések okait mutatják be.

Benkő Péter

A vasúttársaság ismételten kéri a szülőket, pedagógusokat, nyomatékosan hívják fel a fiatalok figyelmét, hogy a vasúti kocsik tetejére felmászni tilos és életveszélyes, mert már a villamos felsővezeték megközelítése is halálos áramütést okozhat. A fiú barátaival utazási szándékkal érkezett nemrég az esti órákban a vasútállomásra, de lekésték a vonatot, majd a tiltó táblákat figyelmen kívül hagyva üzemi területre léptek, és – dacára az áramütésre figyelmeztető, tiltó jelzéseknek – a teherkocsikra is felmásztak. Pár pillanatnyi "dicsőségért", bár ez nem az. A gyermek olyan közel került a felsővezetékhez, hogy áramütés érte, lezuhant a kocsi tetejéről. Társai értesítették a mentőket, akik a fiút súlyos, életveszélyes sérülésekkel a helyi kórházba, majd nagyfokú égési sérülései miatt további ellátásra egy budapesti intézménybe szállították.

Pár pillanat dicsőség felmászni ide? Ezt felejtsd el, az életeddel játszol!
Pár pillanat dicsőség felmászni ide? Ezt felejtsd el, az életeddel játszol!
Fotó: Benkő Péter/Napló


Borzalom, de idén nem ez az első, hogy a felelőtlen játék balesettel végződik – írja a vasúttársaság. Egy fiatal életét vesztette, egy másik súlyosan megsérült, amikor felmászott a vasúti kocsi tetejére. Tavaly többen súlyos égési sérüléseket szenvedtek, és egy haláleset is történt, amikor felmásztak egy szerelvényre vagy a felsővezeték tartóoszlopára. 2022-ben a MÁV hálózatán történt két baleset halálos áldozata és súlyos, életveszélyes sérültjei is tizennyolc év alattiak voltak.

Pár pillanat, hogy érthető legyen: a tilos az tilos!

Egyszerűbb az okokat megérteni, ha azokat látványosan szemléltetik, ezért a MÁV Härtlein Károly, a BME Fizikai Intézet mesteroktatójának közreműködésével Sín-tér címmel ismeretterjesztő filmeket készít, amelyekben a szabálykövető közlekedés, utazás fontosságára hívja fel a figyelmet. A legújabb epizód pont a vasúti kocsik tetején történt áramütések okait, következményeit mutatja be. A szörnyű balesetekben jellemzően fiatalkorúak, gyermekek érintettek, emiatt a vasút kér mindenkit, hogy vasútüzemi területen a tartózkodást, a vonatok tetejére mászást felejtse el, az tilos, életveszélyes.
Már az öt-hat méter magas jármű tetejéről való lecsúszás is súlyos sérüléseket okozhat, akár halálos következménnyel járhat. A felsővezeték megközelítése is életveszélyes, kétméteres távolságon belül halálos áramütést okozhat. A felsővezeték, illetve a hálózat más részeinek érintése életveszélyes.
Az ilyen elektromos berendezéseken nemzetközi jelölések is láthatók a magyar feliraton kívül, az elektromos nagyfeszültségre utaló villám és a 25 kV feszültségi érték egyértelmű feltüntetése.

Mit tesznek a kampányban?

  • Az idei vasútbiztonsági kampányban motorvonatok, személykocsik monitorain, pályaudvarok vágányvégi kijelzőin, fővárosi és vidéki állomások infóoszlopain felhívja a figyelmet, hogy a vasút veszélyes üzem, a vonatok tetejére, ütközőire, más elemeire felmászni életveszélyes és tilos.
  • A területi vasútbiztonsági szervezetek is kiemelt figyelmet fordítanak a megelőzés fontosságára, vasútbiztonsági szakértők keresnek fel általános iskolákat, előadásokat tartanak a vasút veszélyeiről.
  • A közvetlen életveszély miatt tilos üzemi területeken tartózkodni. Az így bekövetkezett balesetek az utasforgalom részére kijelölt helyeken kívüli vasútüzemi területeken történnek. Az utasok kizárólag az utasforgalom részére kijelölt területeken tartózkodhatnak, amelyeket például a vonatjegy megvásárlásához, a várakozáshoz, a vonatra szálláshoz vagy az utazáshoz használhatnak.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában