Segíthet az injektálás

2024.08.20. 09:00

Öreg gyümölcsfa – nem biztos, hogy ki kell vágni!

Mint minden élőlény, a gyümölcsfa életében is van egy bizonyos életkor, mely után hanyatlani kezd. Jellemzően ritkul koronájuk belseje, az ágaik itt-ott felkopaszodnak vagy elszáradnak. A termésen is észrevehető, hogy az öreg gyümölcsfa nem képes azt a minőséget hozni, mint korábban. De létezik megoldás!

Benkő Péter

Az ilyen öreg gyümölcsfa gyökérzete és törzse lehet egészséges, ekkor még segít az ifjítás. Viszont a már beteges törzsű, öreg gyümölcsfa számára nem, mert a csökkentett koronát nem pótolja, a fát nem újítja meg. Ehhez a gyökérzetnek van szüksége sok és megfelelő tápanyagra. A megoldás tehát a tápanyag pótlása. Számos eljárás ismert, de az úgynevezett injektálás pontosan a nagyobb, az idősebb fáknál segít.

Öreg gyümölcsfa virágzáskor. Vajon milyen és mennyi termést hoz majd?
Öreg gyümölcsfa virágzáskor. Vajon milyen és mennyi termést hoz majd? 
Fotó: Benkő Péter/Napló

A gyümölcsfa több évtizedig áll egy helyen, ahonnan a tápanyagot szerzi fejlődéséhez. Mivel megszerzi, egy idő után – fajtától is függően – csökken talajának tápanyag-tartalma, hiszen a gyökerek nőnek, és olyan mélységekbe hatolhatnak, ahol a tápanyagszint már alacsony, és ez fokozza az amúgy is öreg fa egészségromlását.

Az injektálás meghosszabbítja az öreg gyümölcsfa életét

Az eljárás során tápanyagokkal dúsított oldatot juttatnak közvetlenül a fa gyökérzónájába. Az injektálás akkor hasznos, ha a talaj tápanyagai már elérhetetlenek a gyökereknek. Az eljárást úgy végzik, hogy a fa körül levernek néhány karót közel fél méter mélyen, majd kihúzzák, és a keletkezett lyukba tápoldatot öntenek, szerves trágyát tesznek, majd földdel lezárják a lyukakat. Jöhet az öntözés, a csapadék, ami a tápanyagot folyamatosan kioldja, hogy a gyökerek felvehessék. Előfordul, hogy fiatal gyümölcsfáknál is hasznos, mert a gyökereik a nem megfelelő talaj miatt nem képesek kellő mélységbe hatolni, vagy egyszerűen nincs a talajban megfelelő mennyiségű tápanyag. Emiatt már telepítéskor érdemes megismerni a talaj szerkezetét, hogy adott helyen milyen gyümölcsfajtát célszerű termeszteni. Injektálás előtt pedig tájékozódni, mely fajtának milyen tápanyagra van nagyobb szüksége.

Segít a komposzt is. Nem biztos, hogy minden zöldhulladékot égetni, elszállítani kell, a kertben egy árnyékos helyen kialakított komposztálóhelyen ezek földdel keverve újrahasznosíthatók. De vigyázat! Azokat az ágakat, növényi részeket, melyeken a zuzmó már megtelepedett, ne keverjük a komposzthoz! És ha nem vagyunk biztosak, mire van szükségünk, keressünk egy növényvédelemmel foglalkozó szakembert! Nagy segítség lehet, és látványos eredményt hozhat.

A komposztkészítésnél a zuzmós ágakat már ne használjuk!
A komposztkészítésnél a zuzmós ágakat már ne használjuk!
Fotó: Benkő Péter/Napló

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában