Kertészet

2024.08.07. 20:00

Megnéztük, honnan kerül a zöldség a zirci és a veszprémi piacra, csodás veteményest láttunk a Bakonyban (képgaléria)

Jandala Attilát nem kell bemutatnunk piacra járó olvasóinknak és azoknak sem, akiket érdekel a bakonyi óriásparadicsomok titka. Ugyanis őstermelőként rendszeresen csodás árut kínál Veszprémben és Zircen, nemrégiben pedig cikkünkben bemutattuk, mit tesz azért, hogy az ökörszívnek nevezett paradicsomfajta különlegesen zamatos legyen. Ha már ott jártunk fóliasátrainál, a közelében lévő csodás veteményeskertjeit is megnéztük.

Rimányi Zita

Jandala Attila zirci őstermelő, Nagyesztergáron vannak fóliasátrai, tele óriásparadicsomokkal, és persze van bennük igazán édes koktélparadicsom és uborka is. Közelében termeszt más zöldségeket, és szívesen megmutatta, hogyan. Csodásak a veteményesei, ahonnan a veszprémi és a zirci piacra viszi az árut.

Jandala Attila őstermelő veteményeskertjéből viszi zöldségeit, gyümölcseit a veszprémi és a zirci piacra
Jandala Attila őstermelő veteményeskertjéből viszi zöldségeit, gyümölcseit a veszprémi és a zirci piacra 
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Szépen sorakoznak nála a kukoricák, már mutatkozik a csöveken az a rész, ami miatt gyerekkorunkban hajasbabaként játszottunk ezekkel. Zöldpaprika több színben terem itt. Ezekből már többfélét megkóstoltunk, és különlegessé teszik a vajas, a zsíros vagy a sajtos kenyér fogyasztását, olyan zamatosak.

Zöldbabból van lila színű is Jandala Attilánál, s hogy a színekben gyönyörködést ne kelljen megszakítanunk, megcsodáltuk a Juliska- és a virágbab sátorformára futtatott virágait, a körülöttük zenélő kék dongókat. Sietve igyekvő bodobácsokat is láttunk és nektárt gyűjtő kacsafarkú szendert, azaz magyar kolibrit.

A sárgarépák közelében a cukkini, a főzőtök, a dinnye és a sütőtök nagy levelei nagyobb területet beborítanak és több helyen már termést rejtenek el, máshol szép sárga virágokat hoznak. Mögöttük, a kert végében megtalálható a Cacansca Lepotica, a csodás, korai szilvafajta, fenséges ízzel és küllemmel. Sűrűn beszórták terméssel az ágakat, szinte roskadoztak azoktól. S szépen piroslik, sötétlik bokrokon a málna és a szeder.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában