Kenyérszentelés

2024.08.20. 18:12

Legyünk kovász közösségeinkben (galéria)

A hagyományokhoz híven idén is megszentelték Veszprém város és a Laczkó Dezső Múzeum kenyerét a múzeum előtti téren kedden.

Juhász-Léhi István

Augusztus 20-a Magyarország legnagyobb ünnepe: a keresztény állam megalakulásának, Szent Istvánnak és az új kenyérnek az ünnepe, hangsúlyozta Péterváry-Szanyi Brigitta múzeumigazgató

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Péterváry-Szanyi Brigitta múzeumigazgató ünnepi beszédében elmondta, a hagyományok egy-egy közösség gyökereit jelentik. Ezzel kapaszkodnak a múltba, hiszen fontos tudni, hogy honnan jöttünk, csak így tekinthetünk előre, és tudhatjuk, hogy merre tartunk. Hagyományaink adják a közösségek megtartóerejét. Ebben fontos szerepe van a múzeumnak, mint a hagyományok őrzőjének.

Úgy fogalmazott, nem csekély szerep ez, hiszen ez az intézmény olyan a közösség életében, mint a kovász a kenyérben, felemeli és összetartja azokat. 

Eleink példáját fenntartani, bemutatni és továbbadni felelősségteljes küldetés.

Feladatuk nemcsak az, hogy megőrizzék a múlt tárgyait és hagyományait, hanem hogy szerepet vállaljanak azok életre keltésében és életben tartásában is. Hangsúlyozta, augusztus 20-a Magyarország legnagyobb ünnepe: a keresztény állam megalakulásának, Szent Istvánnak és az új kenyérnek az ünnepe. Ekkor emlékezünk a magyar állam kezdetére, első királyunkra és példájára, valamint ekkor tartjuk az új kenyér ünnepét az aratások után. A kenyér a jólét, a gyarapodás szimbóluma is. 

Arra kérte a jelenlévőket, hogy legyenek kovász közösségeikben, tartsák meg hagyományainkat, és ápolják őket a továbbiakban is. 

Szabó Miklós, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém megyei alelnöke arról beszélt, a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem program 2024-ben a 14. évébe lépett. Az elmúlt évek sikerei alapján ez a program a magyar gazdatársadalom meghatározó jótékonysági mozgalma, mely összefogja az egész Kárpát-medencét. A program keretében a Magyarok Kenyere Alapítvány, a Magosz és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szervezésében búzát gyűjtenek magyarországi, valamint a Kárpát-medence magyarlakta gazdálkodóitól, majd az ebből készült lisztet jótékonysági szervezeteknek adományozzák határainkon innen és túl. Tavaly Veszprém vármegyében 282 gazdálkodó összesen 14 300 kilogramm búzát ajánlott fel. Ebből a vármegyében 9300 kilogramm lisztet juttattak el jótékonysági szervezeteknek. Az idei évben is azt tűzték ki célul, hogy az előző évek adományozását túlszárnyalják.

A kenyeret Csernai Balázs, a Regina Mundi-templom plébánosa áldotta meg.

 Elmondta, hálásak lehetünk Szent István királyért, hálásak lehetünk azért, hogy van kenyerünk, hálásak lehetünk a sok ajándékért, amit a Jóistentől kaptunk. Ezért szokás nap mint nap, ma pedig különösen is megáldani a kenyeret, megáldani azt az ételt, amit magunkhoz veszünk, amiben mindig benne van az Istennek az ajándéka, hiszen a termés nélkül nem tudnánk mit enni. 


 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában