Nemzeti összetartozás

2024.08.14. 16:00

Egy kenyérből valók vagyunk

A Veszprém vármegyei gazdák több mint 20 tonna búzával járulnak hozzá a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem elnevezésű jótékonysági programhoz. A kezdeményezés küldetése, hogy minden rászoruló magyar ember asztalára kerülhessen mindennapi kenyér.

Haraszti Gábor

A Magyarok Kenyere Program 2010-ben indult el az elesett sorsú gyermekek megsegítése érdekében. A program keretében Magyarország összes vármegyéjéből, valamint a Kárpát-medence magyar lakta területeiről összegyűjtik a felajánlott búzát, majd az ünnepélyes összeöntés és őrlés után készítik el az augusztus 20-i ünnepi kenyeret. 

Varga Dávid: "A vármegyei gazdák mindig szívesen segítenek a rászorulókon."
Varga Dávid: ,,A vármegyei gazdák mindig szívesen segítenek a rászorulókon."
Fotó: Huszár Hajnal

Lélekben egyesíti a magyarságot

A mozgalom indulásakor összegyűlt 10 tonna gabona mennyisége mostanra több mint százszorosára nőtt. Évről évre rekordot dönt a részt vevő gazdák száma a Kárpát-medencében. A programhoz a Veszprém vármegyei gazdák is csatlakoztak, és, mint Varga Dávidtól, az Ifjú Gazdák Veszprém Vármegyei Gazdaköre elnökétől megtudtuk, az aszályos időszak, valamint a gazdákat érintő nehézségek ellenére is több mint öt tonnával több búza gyűlt össze vármegyénkben, mint tavaly. 

Nem először állunk egy nemes ügy mellé

– Az Ifjú Gazdák Veszprém Vármegyei Gazdaköréből több mint 15-en csatlakoztak a gyűjtéshez, több mint öt tonna terményt tudtuk e nemes célra felajánlani – tájékoztatott a vármegyei elnök. – Országosan tavaly 1100 tonna búza gyűlt össze, amelyből 700 tonna liszt készült, nagyjából ugyanezek a számok várhatók idén is. A felajánlásokat különböző karitatív szervezetek kapják meg, melyek oda szállítják, ahol arra a legnagyobb szükség van. Mi, gazdák mindig szívesen segítünk azoknak, akik valóban rászorulók, nálunk ez magától értetődik. Nem először állunk egy nemes ügy mellé, tavaly karácsonykor például tartós élelmiszert osztottunk a a rászorulóknak – fogalmazott Varga Dávid, aki arról tájékoztatott, hogy bár a búzagyűjtés augusztus 31-ig tart, a program az év többi időszakában is szívesen fogad pénzadományokat, idén mintegy húszmillió forintból húsz agrárdiákot ösztöndíj formájában támogatnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában