A várnegyedbe vezető liftet augusztus 23-án bárki kipróbálhatja

2024.08.22. 14:00

Befejeződtek a veszprémi vár megújításának nagy anyagigényű munkálatai, bontják az állványrendszert

2022 tavasza óta áll a veszprémi Vár-hegy keleti oldalán a tízemeletes háznál is magasabb, gigantikus térállvány. A fémszerkezetre a várnegyed megújításához szükséges anyagok és az ott dolgozók szállítása, a Vár utca és az Óváros tér tehermentesítése miatt volt igény. A beruházás nagy anyagigényű munkálatai azonban mostanra befejeződtek, és a fennmaradó teherforgalom már más útvonalon is megoldható, így megkezdődhet az állványrendszer elbontása. A Veszprémi Érsekség várfelújításának ikonikussá vált szerkezetét, a liftet augusztus 23-án még utoljára megnyitják a lakosság számára, így regisztrációt követően bárki élhet ezzel a különleges lehetőséggel.

Veol.hu

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Augusztus utolsó előtti péntekjén bárki felliftezhet a veszprémi várba: a várnegyed megújítása során használt hatalmas térállvány felvonóját ugyanis a szerkezet elbontása előtt, augusztus 23-án a lakosság számára ismét megnyitja a beruházás megvalósítója, a Veszprémi Főegyházmegye.

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Egyedülálló szerkezet épült 2022 tavaszán a veszprémi vár oldalában: a különleges építményt 5 héten keresztül mintegy 50 ember készítette. A gigantikus fémszerkezet több mint 40 méteres – vagyis meghaladja egy tízemeletes ház magasságát. Az építmény része két, egyenként 1500 kilogramm teherbírású lift is, amelyek az építkezéshez szükséges anyagok és az ott dolgozók szállítására szolgálnak. A mintegy 85 tonnás szerkezetet úgy alakították ki, hogy az illeszkedjen a várfal domborzatához, és akár a 100–150 kilométer/órás széllökések idején is stabilan álljon.

Korábban már volt egy hasonló építmény Veszprémben, akkor a viadukt hídpályájának felújításához használtak hatalmas térállványt. A mostani szerkezetre a Vár utca és az Óváros tér tehermentesítése miatt volt szükség. A beruházás első ütemében ugyanis naponta akár több száz munkás is részt vett a kivitelezésben, és nagy mennyiségű anyagot kellett felhordani a várba. Mivel a jelentős anyagigényű munkálatok lezárultak, így a fennmaradó teher- és személyforgalom bejutása már megoldható a Vár utcán keresztül, a helyszín komolyabb terhelése nélkül.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában