Ukrán nyelvű mise

2024.08.28. 07:00

A szeretet jegyében ünnepeltek

Keresztény módra próbálunk felemelkedni, az összetartozás, a segítségnyújtás és a szeretet mindig győz a rosszindulat fölött – foglalta össze ukrán nyelvű miséjében Volodimir atya az úrszíneváltozás ünnepe alkalmából a veszprémi ukrán közösség miséjén, ami a függetlenségi nap alkalmából hangzott el a Veszprémi Érseki Főiskola kápolnájában.

Jákói Bernadett

Volodimir atya népszerűsége az ukrán hívők között töretlen, veszprémi miséin sokan vesznek részt. A megyeszékhelyen élő és dolgozó ukrán görögkatolikus hívő közösség augusztus végén ünnepélyes misével és koncerttel emlékezett hazájuk, Ukrajna függetlenségének 33. évfordulójáról. Az ünnepi szentmisét követően gyümölcskosarak megszentelésére is sor került.

Az ünnepi koncerten Meh Okszana zongoraművész és Hajas Szilárd fuvolaművész működött közre ukrán, magyar és európai klasszikus zeneszerzők műveivel  
Fotó: Jákói Bernadett

Az ünnep alkalmából koncertet hallhattak Meh Okszana zongoraművész és Hajas Szilárd fuvolaművész, a veszprémi Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola tanárainak közreműködésével, amelyen nemcsak ukrán zeneszerzők művei hangzottak el, de megszólaltak európai és magyar klasszikusok zeneművei is. Több népszerű dallam csendült fel, ami a magyar és az ukrán zenekultúrát egyaránt ismerők köréből elismerő tapsot váltott ki. 

A koncert közönsége zongorakísérettel énekelte el az ukrán himnuszt és a híres ukrán zeneszerző, Mikola Liszenko által komponált Ima Ukrajnáért című műdalt.

Az ünnep fénypontját az a dísztorta jelentette, amit a Budapesten élő, de veszprémi kötődésű, ukrán származású mestercukrász, Svitlana Mamalyha készített el az ünneplők számára.

Az ünnepi mise és koncert a Máltai Szeretetszolgálat veszprémi csoportja, a Dnipro Egyesület és Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával valósult meg. 

 

 


 


 


 


 


 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában