Szent Volodimir ünnepe

2024.07.15. 07:00

I. András és Anasztázia hercegné szobránál ünnepeltek

Anasztázia kijevi hercegnő, magyar királyné múlt év őszén ültetett emlékfájánál gyűltek össze a közelmúltban az ukrán nemzetiségi Nova Hvylja (Új Hullám) Egyesület tagjai, önkormányzati képviselői, valamint az Ukrán Hagyományok Háza tanárai és diákjai Tihanyban Szent Volodimir ünnepe, a Kijevi Nagyfejedelemség megkeresztelésének napja alkalmából.

Jákói Bernadett

Minden évben júliusban Tihanyban ünnepelnek a magyarországi ukránok

Fotó: Jákói Bernadett

Anasztázia hercegné I. András magyar király – a tihanyi apátság alapítója – felesége volt, és sokat tett azért, hogy Magyarországon is megerősödjön a kereszténység. Az ünnepséget Jedlicska Jevgenija, a Nova Hvylja Egyesület elnökhelyettese nyitotta meg. Majd Grexa Liliána ukrán nemzetiségi parlamenti szószóló beszédében elmondta, hogy hit nélkül gyengék vagyunk, ezért fontos I. András király és Anasztázia hercegnő örökségét őrizni, és továbbadni a fiataloknak, gyermekeknek. 

Ezt követően Mogyorósi Ányos alperjel köszöntötte az egybegyűlteket, majd egy ukrán menekült diák tartott előadást Szent Volodimir, I. András és Anasztázia királyné örökségéről. Ezután a magyarországi ukrán görögkatolikus Ridna Skola vasárnapi iskola tanulója, Spirin Bianka, valamint az Ukrán Hagyományok Háza tanára, Ruslan Pasko és gyermekei adtak elő ukrán dalokat. A műsort követően a magyarországi ukrán görögkatolikus közösség lelkipásztora, Volodymyr Mysiv atya vezetésével ukrán nyelven is elmondtak egy imát. Az ünnepség I. András és Anasztázia kijevi hercegnő szobránál zárult a magyar és az ukrán himnusz eléneklésével és koszorúzással. Az eseményen részt vettek a Veszprémi, a Békéscsabai és az Érdi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat képviselői is. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában