Élet-be-főtt, lelki grill, heverésző

2024.07.23. 17:30

Színes programok a Tarisznya evangélikus udvarban (képgaléria)

Családias hangulat, gyerekprogramok, táplálék testnek és léleknek: ez a Tarisznya. Koncertek, kiállítások, workshopok, interaktív színházi előadások, beszélgetések, áhítatok és frissítők várják a betérőket a Tarisznya evangélikus udvarban Taliándörögdön, a Művészetek völgye programjában.

Balla Emőke

Idén is szélesre tárta kapuit a Tarisznya evangélikus udvar a Művészetek völgye fesztiválon, hogy kicsiket és nagyokat, családosokat és baráti társasággal érkezőket színes programokkal, a beszélgető egyház lelkiségével és krisztusi szeretettel fogadjon. A Tarisznya több mint udvar: K.E.R.T. Kreativitás, elfogadás, relaxáció és találkozás. Az udvarba belépve a programokon kívül beszélgetést, megpihenést, a feltöltődés lehetőségét kínálják a házigazdák a vendégek számára. Babzsákok, társasjátékok, kézműves-foglalkozások, gondolatébresztő, beszélgetést indító feladványok invitálják őszinte találkozásra, ön- és társismereti kérdések megvitatására a völgylakókat. Az evangélikus udvarban ránézhetünk döntéseinkre, de választhatunk egy vidám játékot is. 2017 óta fogadják az udvarba betérőket, többek között élet-be-főttel, lelki grillel, játszótérrel, heverészővel, Egymásra lépni tilos! nevű társasjátékkal, de végigjárhatjuk az Életút-labirintust és megoldhatjuk a feladványokat a szabadulószobában. A programokat a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Iroda Gyülekezeti és Missziói Osztálya, Nevelési és Oktatási Osztálya, Evangélikus Pedagógiai-szakmai Szolgáltató és Továbbképző Intézete, valamint az Ökumenikus és Külügyi Osztálya szervezte, az egyház Ararát teremtésvédelmi munkaágával, illetve a Budapest Esély Nonprofit Kft.-vel közösen.

Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

Mindenkit nagy nyitottsággal várunk, a látogatókat nem az udvar egyházi jellege vonzza, mondta Németh Zoltán. A gyülekezeti és missziói osztály vezetője arról beszélt, hogy vannak évről évre visszatérők, a betérők jól érzik itt magukat, ugyanazt az élményt élhetik át. Minden évben megújulnak, nemcsak a kézműves sátor programjaiban – ahol egy ékszert és egy pólótáskát huszonöt perc, egy edényfedőt negyven, egy kulacstartót pedig két óra alatt készíthetünk el –, de a játékokban is, idén például újdonság az Alkossunk embert! Milyen izgalmas, ahogy megszületik és felnő egy ember, mennyi külső tényező befolyásolja, mennyi választás és döntés van élete során. Aki beszélgetni szeretne, arra is van lehetőség, segítségül hívhatjuk a lelki grill rácsaira kirakott gondolatokat: Isten, család, egészség, pénz, hatalom, munka, magány. Öt lelkész-, illetve teológushallgató fogadja az udvarba betérőket és általában negyven önkéntes, a tíz nap alatt összesen hatvanan.

A fesztivál idején vannak állandó programok, reggel kilenc órakor áhítattal, napi megbeszéléssel kezdődik a nap. Vasárnap Varró Dániel A leprikónok átka interaktív színházi előadását adta elő Bacskó Tünde és Fábián Gábor. Mi, néző-résztvevők, egy kis viking vitézzel indultunk a nagy küldetésre, hogy megtörjük a falut sújtó átkot. Nézőként együtt hoztuk meg a főszereplő döntéseit. A történet elágazásaiban szavaztunk, és közös döntéseink mentén folytatódott a kaland. Szerdától szombatig pedig a Láthatatlan színház elnevezésű önismereti lelki zarándokutat járhatjuk végig, a templom falain belül.

A Tarisznya udvar egyik kedvelt programja a szabadulószoba. A budapesti Karinthy Frigyes Gimnáziumból érkezett diákok, Fehér Virág, Eiben Vilmos, Maurer Alexa és Kitley Sára kifejezetten ezért látogattak ide, a Művészetek Völgye programjai között szabadulószobát kerestek. Nehéz volt a bibliai helyszínekre, személyekre épülő feladvány, de ezt pozitívumként említették, és nem kellett háttértudás a játékhoz. Idén első alkalommal látogattak a völgybe, hétvégére jöttek, barátoktól, ismerősöktől hallottak a fesztiválról. Napközben sok programon, előadáson, önismereti rajzoláson vettek részt, esténként a Quimby, a Blahalouisiana és a Margaret Island koncertjein szórakoztak.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában