Közösség

2024.07.23. 16:00

Sokat tettek a faluért, elismerésben részesültek

A Szent László-napi falubúcsú zárórendezvényén a képviselő-testület elismeréseket adományozott Aszófő azon polgárainak, akik a közösség szolgálatában kiemelkedő érdemeket szereztek. Kiemelkedő teljesítményükkel a településen, illetve országosan, nemzetközi viszonylatban hozzájárultak a település jó hírnevének öregbítéséhez, továbbá példamutató emberi magatartásukkal, közösségi tevékenységükkel köztiszteletben állnak.

Jákói Bernadett

Aszófő község díszpolgára címet adományozott a testület a helyi születésű Fodor Pálnak, aki a mai napig a település jeles, köztiszteletben álló polgára, turkológus, nemzetközileg elismert tudós, az MTA doktora, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Bölcsészettudományi Kutatóközpont címzetes főigazgatója. Aszófőiségét megtartva gyakran tartózkodik lakhelyén, osztja meg tudományos munkájának tapasztalatait a helyiekkel.

A Szent László-napi falubúcsú estéjén adták át az Aszófőért eredményesen helytálló polgároknak az elismerő díjakat. Fodor Pál Aszófő község díszpolgára címet vehetett át Fotó: Jákói Bernadett

Díszpolgári oklevélben részesült Belecz Péter, a Market Zrt. projektigazgatója az Aszófői Kövesdi Templomrom renoválásában nyújtott kiemelkedő munkájáért. A településen tavaly adták át a felújított XIII. századi kövesdi romtemplomot.

Aszófő díszpolgára kitüntetésben részesült posztumusz Bertha Mihály András, aki 1990 óta élt Aszófőn családjával. Nagy szerepet vállalt  a tihanyi zeneiskola létrejöttében. Képviselőként Aszófő kulturális életének fellendítésében, a falunapok létrehozásában jeleskedett, kitűnő szórakoztató zenészként megszámlálhatatlan alkalommal játszott a falu rendezvényein. Nevéhez fűződik a tihanyi musicalcsoport megalakítása is.

Posztumusz elismerő oklevelet és díjat adományoztak Ticz Ferencnek, aki egész életét Aszófőn töltötte, kezdetben a balatonfüredi hajógyárban, majd Nemesvámoson tevékenykedett, majd az aszófői Egyetértés tsz traktorosaként dolgozott, később a jogutód Kék Balaton MGTSZ-nél gépműhelyvezető lett. Posztumusz elismerő oklevéllel köszönték meg Pungor György egykori képviselőnek és alpolgármesternek a sok éven át a közösségért tett erőfeszítéseit, az Aszófői Polgárőr Egyesület létrehozását és abban kifejtett munkáját. Az elismeréseket Keller Vendel polgármester, Andorfer Katalin leköszönő alpolgármester és Markó Beáta képviselő asszony adta át a díjazottaknak vagy hozzátartozóiknak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában