Őshonos fajok kerültek a földbe

2024.07.23. 18:00

Intenzíven fejlődik a méhlegelő Pápán

Korábban beszámoltunk már arról, hogy Pápa Város Önkormányzata a külső-várkerti futókörön található pumpapálya melletti területen 29 fajból álló vadvirágos rétet hoz létre. A méhlegelő több ezer négyzetméteres területen mostanra teljesen kizöldült.

Haraszti Gábor

A méhlegelő nem gaz, sokkal inkább egy adott méhcsalád megélhetéséhez szükséges terület, mely magába foglalja a fás övezetet is, de leginkább a rétek a fontosak, ugyanis a meg nem művelt földeken elszaporodó vadvirágok nyújtják a valódi táplálékot a gyűjtögető méhek számára. 

Őshonos fajok gazdagítják a méhlegelőt
Őshonos fajok gazdagítják a méhlegelőt
Fotó: vadviragom.hu

Általában azt a területet nevezzük így, ahol sok méhbarát növény nő, a köznyelv is ezzel a kifejezéssel illeti. A méhlegelő tehát olyan természetbarát terület, ahol különböző méhbarát növények találhatók, amelyek nemcsak a méhek, hanem a legkülönfélébb hasznos rovar számára táplálékot és fészkelőhelyet biztosítanak.

Őshonos fajok kerültek a gyepbe

A városvezetés nyitott és környezettudatos szemléletének köszönhetően kétezer négyzetméteren az ősgyepbe hét őshonos faj (fehér here, vörös here, szarvaskerep, lándzsás útifű, kamilla, ligeti zsálya és cickafark) mellé még bíbor here, tarka koronafürt és nyúlszapuka került – számol be a vadviragom.hu. A cickafark, a zsálya és szarvaskerep nagyon népszerű a lepkék körében. A területen 8-10 héttel a vetés után a kamilla virágzik, sőt a ligeti zsályák közül is egyre több nyílik, és ami a legszembetűnőbb, hogy zöld. Míg a fű ebben az időben locsolás nélkül kiég, addig az ősgyep zölden virul, sőt virágozva táplálékot ad a beporzóknak is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában