Kulturális összművészeti olvasztótégely

2024.07.19. 17:30

Megnyílt a 33. Művészetek Völgye Fesztivál

Pénteken Kapolcson megnyitotta kapuit a 33. Művészetek Völgye Fesztivál, amely egészen július 28-ig koncertekkel, színházi és irodalmi előadásokkal, sok-sok tánccal, alkotó- és rengeteg gyerekprogrammal tölti meg Kapolcs, Vigántpetend és Taliándörögd udvarait.

Tóth B. Zsuzsa

A fesztivált megnyitva Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter arról beszélt, hogy a Művészetek Völgye a magyar fesztiválok rangidős tagja, amelyhez igazítják a többi eseményt. – A szervezők a saját fesztiváljaik látogatottságát a Művészetek Völgyéhez mérik, amely nemcsak rangidős, hanem élvonalbeli szereplője is a magyar fesztiválszezonnak. Büszke vagyok rá, hogy miniszterként és a térség országgyűlési képviselőjeként is minden évben itt lehetek a megnyitón, és láthatjuk, hogy a fesztivál miként ereszt gyökeret, gyarapszik és válik megkerülhetetlenné a térség gazdasági életében. Hiszen a környezetvédelemtől kezdve az őshonos lakosság napi bevételéig terjed mindazon lehetőségek tára, amelyeket a fesztivál hozott a térségbe. Emellett meghosszabbítja az Európa Kulturális Fővárosa-programsorozatot, valamint a jövő új térségi gazdasági modellje kialakítását is segíti. Az pedig lehetővé teszi hogy a jövőben Közép-Európa első kreatív régiójaként tudhassuk Veszprém és a Bakony–Balaton térségét, beleértve a Művészetek Völgyét is – mondta a miniszter.

Pénteken Kapolcson megnyitotta kapuit a 33. Művészetek Völgye Fesztivál
Pénteken Kapolcson megnyitotta kapuit a 33. Művészetek Völgye Fesztivál
Fotó: Nagy Lajos/Napló

Beszédében Oszkó-Jakab Natália, a fesztivál igazgatója kiemelte, hogy az ország legnagyobb összművészeti fesztiválján idén közel háromezer program közül válogathatnak a vendégek. – 1989-ben Márta Istvánék művészbarátaikkal indították el a fesztivált azért, hogy segítsék a falvak életét. Évről évre hasznos fejlesztések valósultak meg, miközben a program az elejétől kezdve összefűződött a fenntarthatósággal, és évről évre egyre nőtt az élményeket teremtő művészeti közösség – mondta az igazgató.
Kapolcs polgármestere, Márvány Péter vallotta, hogy a fesztiválra még dolgozni is szívesen jönnek a fiatalok. – Sokszor úgy érzem, mintha ilyenkor kicsit kibújhatnánk a bőrünkből. Akár a patak-parton ejtőzhetünk, olvashatunk teljes természetességgel, miközben ez más napokon furcsán nézne ki – mondta a polgármester.

 

Mohos József, Taliándörögd polgármestere a település értékeit sorolta, miközben nosztalgiával gondolt vissza azokra az alkalmakra, amikor házhoz ment a népzene, néptánc. – Az ismert előadók közvetlenségét akár statisztaként, segítőként megtapasztalva egy csoda volt az itt élőknek. A falu ismertté vált, sokat profitált a fesztiválból – mondta Mohos József, hozzátéve, hogy a településen a népzene, néptánc kap hangsúlyt a fesztiválon.
Győriványi Dániel, Vigántpetend polgármestere nem titkolta, hogy a falu Tókertjében már egy kisebb településnyi fiatal ismerkedett meg és jegyezte el egymást a fesztiválok idején.  – Vigántpetend a környék szívcsakrája, a szinglik közül sokan társra találtak ott, többek között magam is 14 évvel ezelőtt – mondta Győriványi Dániel, és azt kérte, hogy mindenki szeretni igyekezzen háborúzás helyett.

A fesztivált megnyitva Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter arról beszélt, hogy a Művészetek Völgye a magyar fesztiválok rangidős tagja, amelyhez igazítják a többi eseményt.
A fesztivált megnyitva Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter arról beszélt, hogy a Művészetek Völgye a magyar fesztiválok rangidős tagja, amelyhez igazítják a többi eseményt.
Fotó: Nagy Lajos/Napló

Petrányi Barna, a Pro Progressione művészeti szervezet alapítója beszélt a völgy új helyszínéről, a SzimBio-udvarról, ahol a természetközeliség kerül előtérbe.  

A megnyitón a Duo Flexon Circ adott ízelítőt produkciójából. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában