Vízimentők

2024.07.25. 13:00

Meg lehet előzni a vízbe fulladást!

A vízbe fulladás megelőzésének napján a tragédiák elkerülhetőségére hívta fel a figyelmet a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ).

Kovács Erika

– A tó teljesen más, mint a medence! Rendkívül gyakori oka Magyarországon a vízi baleseteknek az, hogy az emberek nem mérik fel, máshogyan kell vízbe menni, máshogyan kell viselkedni a nyílt vizekben, mint egy uszodában. Az a vízbiztonság, amit az uszodákban vagy vízi parkokban megszerzünk, hamis biztonságérzetet adhat a nyílt vizekben, fogalmazott VMSZ illetékese. 

Egy hazai tó vize nem átlátszó, nem egyenletes, az alján nagy gödrök is lehetnek. Nincs, amiben megkapaszkodjunk, ha elfáradunk vagy megijedünk valamitől. Sokan gondolják, hogy jól tudnak úszni, mert járnak uszodába. Nyílt vízben csak az tud jól úszni, aki ilyen vízben gyakorol rendszeresen. A hullámzás, a napsütés, a szél mind rontja egy átlagos úszó teljesítményét, sokszor jelentősen. Ezért soha ne a mély víz felé ússzunk, hanem a parttal párhuzamosan, ahol még leér a lábunk! Bőven elég a mellkas alsó részéig érő vízbe bemenni ahhoz, hogy úszni tudjunk vagy lehűtsük magunkat. Igaz ez arra a helyzetre is, ha segíteni szeretnénk valakinek. Sokszor fullad tragédiába az, ha a parttól távolabbról kér valaki segítséget, például azért, mert elsodródott a matraccal, és egy jó szándékú segítő nyílt vízi úszástudás nélkül elkezd úszni felé. Végül a segítő fullad meg, vagy mind a ketten. Minden évben történik ilyen haláleset Magyarországon. Hasonló esetben ne úszva induljunk segíteni, akkor sem, ha közel van a parthoz, a bójához a bajbajutott. Ha pedig van vízimentő a közelben, mindenképp az ő segítségét kérjük. Folyóvizekben még elővigyázatosabbnak kell lenni!

Az ENSZ Közgyűlése három évvel ezelőtt döntött úgy, hogy július 25-ét a vízbe fulladás megelőzésének napjává nyilvánítja, hiszen ez az egyik vezető halálok az 1–24 éves korosztályban globálisan. Bár ennek a világnapnak a fontosságára a periféria országaiban történő vízbe fulladások nagy száma hívta fel a figyelmet, a VMSZ is nagyon fontosnak tartja ezt a napot. Rendszeresen szemtanúi olyan tragédiáknak, amelyek odafigyeléssel, tudatossággal elkerülhetőek lettek volna, és ők is rendkívül lényegesnek tartják azokat a célokat, amelyeket az ENSZ kihirdetett ezzel kapcsolatban. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában