Hőségben is dolgoznak

2024.07.19. 10:00

Magas faktorszámú védőkészítmény is jár a Magyar Közút munkatársainak

Társaságunk az elmúlt időszakban tapasztalható szélsőségesebb időjáráshoz – nagy esőzések, napos órák számának növekedése – igazítottan két műszakban, 8-8 órában, hétvégi és nyújtott napi munkavégzésben végezzük el az út menti kaszálásokat – tájékoztatta la veol.hu-t Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője.

Juhász-Léhi István

Kiderült, a csomópontok környezetében, körforgalmak területén, turisztikailag kiemelt területeken – mint például Veszprém vármegyében a Balaton – még gyakrabban végeznek beavatkozást. A Magyar Közút által kezelt kerékpárutak mentén, amiből szintén vannak veszprémi kiemelt szakaszok, kisebb tömegű célgépekkel végeznek kaszálási feladatokat.

A munkák szervezésénél és ütemezésénél arra törekszik a Magyar Közút, hogy minél kevesebb legyen a szabadban végzett tevékenység Fotó: Magyar Közút

– Társaságunk kaszaadapterekkel felszerelt univerzális eszközhordozókkal és traktorokkal végzi a munkát a kaszálandó felület nagy részén – mondta az osztályvezető. 

A rézsűk megóvása érdekében, valamint a helyenként előforduló nehéz terepviszonyok miatt bizonyos helyszíneken a kaszálási munkák csak motoros kézi kaszákkal vagy távirányítású gépekkel végezhetők el. Gépláncba szervezett kaszálás esetén a padkakaszát a rézsűkasza követi. Ilyen gépláncokat például a 8-as, 71-es főúton is láthatnak a közlekedők. Az úttartozékok körül a géppel nem megközelíthetőket kézi kaszálással végezzük el.

Pécsi Norbert Sándor hangsúlyozta, a munkavédelmi előírásokat mindig szem előtt tartva, megfelelően gondoskodnak az utakon dolgozó – útüzemeltető és útellenőr – szakemberekről hőség idején. Minden esetben biztosítják számukra az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkavégzés feltételeit, továbbá fokozottan ellenőrzik azok meglétét. 

– Hőség idején szakembereinknek biztosítjuk az árnyékban, hűvös helyen töltendő pihenőidőt óránként legalább 5, de legfeljebb 10 perces időtartamban, továbbá hőségriadó ideje alatt a munkavállalóknak legalább 14-16 Celsius-fok hőmérsékletű ivóvizet vagy ásványvizet juttatunk, illetve annak elfogyasztásához megfelelő ivópoharat adunk – emelte ki. – Az úton dolgozó munkavállalóink számára a leégés ellen megfelelő öltözéket (UV-védelemmel ellátott szemüveg, nyári sapka) és magas faktorszámú védőkészítményt biztosítunk. A tűző napon felhevült tárgyak, munkaeszközök érintéséből adódó balesetveszélyes helyzetek megelőzése is elengedhetetlen – jegyezte meg. 

Ugyanakkor az újabb típusú munkagépek, útellenőri és brigádszállító autók klímával felszereltek, ami csökkenti a hőség által okozott egészségügyi kockázatot. A munkák szervezésénél és ütemezésénél arra törekednek, hogy minél kevesebb legyen a szabadban végzett tevékenység. Ezeket a munkákat a lehetőségekhez képest megpróbálják átütemezni, természetesen úgy, hogy a szolgáltatás színvonala ezáltal ne csökkenjen. 

Az úton folyó munkák felfüggesztésére csak szélsőséges időjárási körülmények (például vihar, jégeső, nagy erejű szél) között kerül sor. Főleg a nyári időszakban kérik az autósokat, hogy fokozott óvatossággal közlekedjenek, hiszen a hőségnek komoly egészségügyi kockázatai vannak, amelyek a vezetésre, koncentrációra is kihathatnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában