Szavazás

2024.07.25. 09:00

Legyen a békási hársfa az Év Fája

Az Ökotárs Alapítvány az Év Fája versennyel a közvetlen környezetünkben élő fákra és általában a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére szeretné felhívni a figyelmet. A megmérettetésben a Békáson található több mint 250 éves, 22 méter magas kislevelű hársfa is részt vesz.

Haraszti Gábor

Az Év Fája vetélkedő keretében nem a legnagyobb vagy legöregebb fát keresik, hanem azt, amelyik a jelölőknek valamiért fontos: kapcsolódik hozzá egy helyi történet, találkozási pontot kínál, vagy bármilyen más szerepet tölt be az ott élők mindennapjaiban – írja az alapítvány honlapja. A vetélkedőn a legtöbb közönségszavazatot kapó fa nyeri az Év Fája címet. A szavazás már elindult, a békásiak nagyon hálásak minden szavazatért – tudtuk meg Farkasné Csendes Tímea polgármestertől.

Fotó: archív

Az ősi Békássy-család kastélyparkja Magyarország egyik legkülönlegesebb értékét őrzi, a kislevelű hársfát, mely hazánk egyik legnagyobb, legrégebbi példányai közül való. Már az 1763 és 1787 között készült katonai térképen is látszik, a kastélypark több évszázados fái közül messziről láthatóan kiemelkedik a gyönyörű lombkoronájával. A kastély parkja 1945 után tönkrement, majd akkor szépült meg újra, amikor 1960-ban a kastély gyermekotthon lett. 1997-ig a park fái között ez a hatalmas apró levelű hársfa hűs árnyékot biztosított az otthon lakóinak. Kezdetben hároméves korig, majd később óvodás és általános iskolás korú gyerekek egészséges fejlődéséhez az öreg hársfa biztonságot nyújtott. Virágjából készült teájával gyakran gyógyították a kis betegeket. A napjainkban visszajáró volt nevelőotthonosok mindig felkeresik szeretett fájukat.

Ha a békási hársfa mesélni tudna, először azt mondaná el, hogy a kastély tulajdonosai és a békási emberek a történelmünk vérzivataros éveiben sem áldozták fel melegedni vagy hajlékot építeni, hanem mindenkor szívesen sétáltak alatta, az otthonban lakók pedig szívesen kergetőztek és játszottak a fa körül.

A békási hársfára szavazni szeptember 30-ig IDE kattintva lehet!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában