Berhidai Napok

2024.07.13. 07:00

Lakath-szobor díszíti hamarosan a parkot

Idén július 19-én lesz a századik évfordulója annak, hogy Berhida jótevője, az egykori csecsemőotthon és árvaház alapítója 65. életévében elhunyt. A centenárium alkalmából a Kapu a Holnapra Egyesület július 19-én emléktáblát állít, és megemlékezést tart sírjánál, a Péti úti köztemetőben. A róla elnevezett közparkba szeptemberben, a Berhidai Napok alkalmából kerül a Lakath-szobor.

Benkő Péter

Lakath János mellszobrának megalkotására Dobó Ferenc Levente szobrászművész kapott megbízást – írja a berhidaihirek.hu. A park korábbi átadásakor a névadó emléktábláját helyezték ott el, de tekintettel arra, hogy idén van Lakath János halálának kerek évfordulója, civil kezdeményezésre adománygyűjtés indult a tervezett mellszobor felállítására, Imrefi Károlyné kezdeményezésére. A gyűjtésre sokan azonnal megmozdultak kisebb-nagyobb összeg felajánlásával, így a további teendők összehangolása érdekében az adománygyűjtés kezdeményezői az önkormányzathoz fordultak. A képviselő-testület egyhangúlag támogatta azt az indítványt, hogy az önkormányzat a Lakath tér fejlesztése céltartalék elnevezésű számlán megelőlegez kétmillió forintot a szobor felállításának költségeire, amely összeg a befizetett adományok mértékével folyamatosan csökken. Erre a számlára augusztus végéig várják az adományozók befizetéseit.

Dobó Ferenc Levente a Lakath-mintaszobrot
Dobó Ferenc Levente elkészítette a Lakath-mintaszobrot
Fotó: Dobó Ferenc Levente

Lakath János mintaszobrát már bemutatta a művész

Egy szegedi szobrászművész, Dobó Ferenc Levente kapott megbízást a mellszobor megalkotására. Tekintettel arra, hogy köztéri emlékműről van szó, az alkotás szakértői zsűriztetése kötelező. A művész elkészítette a mintaszobrot, ezt a zsűrinek és a berhidai önkormányzat küldöttségének bemutatta. A talapzatra kerülő felirat szövege is a szakemberek elbírálása alapján készül el. – Azt hiszem, nem lehet könnyű egy százéves fotó alapján megmintázni egy arcot. Nekem viszont tetszik a művész által elkészített mintaszobor, de a végső döntés a hozzáértőkön múlik – véli az adománygyűjtés elindítója, Imrefi Károlyné, aki mindenkinek megköszönte az önzetlen támogatást, és az önkormányzatnak is hálás, hogy felkarolta és segíti a szoborállítás ügyét.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában