A balatoni strandok versenyére idén 46 fürdőhely nevezett

2024.07.12. 17:43

Kék Hullám Zászló: csillagok jelzik a minőséget

Idén a gyenesdiási Diási Játékstrand nyerte el a Balaton legjobb strandja díjat az immár huszonegy éves Kék Hullám Zászló minősítésen. Ezúttal négy fürdőhely kapott három, 14 négy s 28 öt csillagot. Az okleveleket ezúttal Vonyarcvashegyen adták át.

Veol.hu

A Balatoni Szövetség értékmérő bírálatára ezúttal rekordszámú, 46 balatoni fürdőhely jelentkezett, a szakmai zsűri pedig az iskolaszünet kezdetétől kereste fel a strandokat. A munkában most is részt vettek a Nők a Balatonért Egyesület, a Balatoni Turizmus Szövetség, a Balatoni Kör, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, valamint a Magyar Turisztikai Ügynökség képviselői.

 Gyenesdiás és Vonyarcvashegy idén is több díjjal gazdagodott, a képen Gál Lajos, Lombár Gábor és Pali Róbert
Fotó: Péter B. Árpád

Kék Hullám Zászló: a minőség védjegye

Az ítészek egyebek mellett vizsgálták a szolgáltatások színvonalát, a parkolási lehetőségeket, az akadálymentesítést, a környezetet, a játszóterek minőségét, a sportolási lehetőségeket és a gyerekbarát fejlesztéseket, lehetőségeket.

Összeköt a Balaton

A díjátadón Pali Róbert, Vonyarcvashegy polgármestere kiemelte, az itt részt vevőket – különbözőségeik ellenére – összeköti a Balaton, ahol élni „nem érdem, hanem adomány”. A versenyre készülve nagy kihívások elé állította a településeket az élet, hiszen az energiaárak emelkedése mellett több helyen az önkormányzati választásokon kialakult eredmény is új helyzetet teremtett, még úgy is, hogy az új testületek csak októberben látnak munkához. 

A siker alapja

A nagyközség első embere leszögezte, a zalai Balaton-parti települések vezetői rendszeresen találkoznak, megbeszélve az aktuális kihívásokat, s próbálnak „egészséges konkurenciái lenni egymásnak”, motiválva egymást. Úgy fogalmazott, jó lenne, ha az emberek „egyértelműbben, világosabban, félreértések nélkül kommunikálnának egymással, az együttműködésre, az empátiára és a közösségre koncentrálva”, hiszen ez a siker alapja – a Balatonnál is.

Kiállta az idők próbáját

Lombár Gábor, az idén 120 éves Balatoni Szövetség elnöke azt mondta, a Kék Hullám Zászló-mozgalom kiállta az idők próbáját, bizonyítja ezt az is, hogy évről évre egyre többen jelentkeznek a minősítésre, amely rang a strandüzemeltetőknek, a települések vezetőinek és a helyi közösségeknek egyaránt. Kiemelte, a csillagok számából s az értékelésekből tanulni érdemes.

Díjak, elismerések

A Balaton legjobb strandja 2024-ben a Diási Játékstrand lett, a Smart Destination Okos strand különdíját a vonyarcvashegyi Lido kapta, minősítő oklevelét pedig a siófoki Nagystrand és a csopaki Községi strand nyerte el. Az MTÜ családbarát elismerését a balatonakali Mandulavirág szerezte meg, a három balatoni vármegye közgyűlésének elismerését pedig ezúttal a balatonfenyvesi Csalogány (Somogy), a balatonfüredi Esterházy (Veszprém) és a gyenesdiási Lido (Zala) érdemelte ki.
A Balatoni Kör a balatonudvari Fövenyes strandnak ítélte a gasztrodíjat, a Balatoni Turizmus Szövetség elismerését a siófoki Nagystrand kapta, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Zöld levél plakettjét a balatonfüredi Kisfaludy, a Zöld béka díjat a szigligeti Községi, míg a Zöld fészek elismerést a szántódi Rigó utcai szabadstrand képviselője vehette át.

Külön honlap
Tavaly, a jubileumi évben a Balatoni Szövetség létrehozta a www.kekhullamzaszlo.hu honlapot, amelyen megtalálható az összes, a minősítésen részt vett strand – szolgáltatásokkal, belépőárakkal, nyitvatartással és fényképekkel. Az érdeklődők ezen a honlapon tájékozódhatnak arról is, hogy milyen programokat kínálnak a balatoni strandok. 

 

Péter B. Árpád

 

 

 


  

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában