Összetartó közösség

2024.07.22. 17:30

Gyűjtik a búzaadományokat a Magyarok kenyere programban Veszprém vármegyében is

A Magyarok kenyere program idei búzagyűjtő napját Tésen rendezték hétfőn délelőtt.

Juhász-Léhi István

Fodor-Bödös István, Tés polgármestere köszöntőjében elmondta, az agrárkamarával a település kapcsolata stabil, jól tudnak együtt dolgozni. A tési gazdákra évről évre számíthatnak a Magyarok kenyere programban is, már most több mint egytonnányi búzát gyűjtöttek. 

A Magyarok kenyere program idei búzagyűjtő napját Tésen rendezték hétfőn Fotó: Nagy Lajos/Napló

Ovádi Péter, a térség parlamenti képviselője azt emelte ki, hogy mindig örömmel jön Tésre, ahová nem csak egy gyönyörű bakonyi településre érkezik a látogató, hanem egy összetartó közösség vendége. Ez a közösség hasonló a 15 millió búzaszemhez. Hangsúlyozta, büszke arra az összefogásra, amit az agrárkamara is felmutat itt évről évre. Hozzátette: ha egy jó ügyért kell összefogni, akkor ez a közösség megmutatja, hogy milyen nagy ereje van.

Sövényházi Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) vármegyei elnöke arról beszélt, a múltban a parasztember önellátó volt, és volt hite, ám, ha a mai világot nézzük, akkor nem biztos, hogy ez pozitív példa sokaknak. Fontos viszont követni az ősöket, azt, amit a gazdatársak képviseltek, hiszen bizalmat, biztonságot, kiszámíthatóságot adtak. Kiderült, az eddigi években 32 ezer hektár körül vetettek vármegyénk gazdái őszi búzát, ami idén 25 ezer hektár alá csökkent. Kijelentette, a gazda jó szívvel ad minden évben, nehéz helyzetben is. A civil szervezetek, a rászoruló családok számíthatnak rájuk, kaphatnak majd a lisztből. Egyébként a búzának a termésátlaga hektáronként 2 tonnától akár a 8–8,5 tonnáig terjed a vármegyében, míg az átlagot körülbelül 5,5 tonnára teszi a szakemberek. 

Két nagy gyűjtőponton, a Gabért 2003 Szövetkezet mezőlaki és a Veszprémi Mezőgazdasági Zrt. küngösi telephelyén fogadják az adományokat, de a falugazdászoknál is leadható idén a termény. Sövényházi Balázs elárulta, tavaly 282 gazdálkodó ajánlott fel összesen 14 ezer 320 kilogramm búzát a nemes célra. Vármegyénkben 9308 kilogramm lisztet osztottak szét, ez szervezetenként 2327 kilogrammot jelent, ami jelentős segítség.

Horváth Vivien, a Magyarok kenyere program vezetője azzal kezdte, az általa vezetett ügy erős alapokkal rendelkezik, szépen bontogatják szárnyaikat, mára komoly karitatív céggé nőtte ki magát a szerveződés. Emellett elkezdtek a fiatalokat támogatva egy ösztöndíjprogramot is létrehozni. Tavaly 12 fiatalnak tudtak egyszeri ösztöndíjjuttatást adni 500 ezer forint értékben, ám ezt az összeget sikerült egy támogató segítségével megemelni, ami azt jelenti, idén legalább 20 diáknak tudnak ösztöndíjat adni. Kiemelte, a Kárpát-medencét járva csodálatos látni az összefogást. Hatalmas szükségük van a búzára (és majd a lisztre is) a rászorulóknak, ezért a program szervezőinek kötelességük, hogy kérjenek a gazdáktól. 

Az ünnepség végén a tési búzát az egyházak képviselői szentelték meg, a napot pedig kitűnő kulturális program is színesítette.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában