Kiemelkedő eredmény

2024.07.26. 17:30

Felvételi: véglegesek a Pannon Egyetem számadatai

Vidéki rangsorban kiemelkedő eredményt ért el a Pannon Egyetem. A felvételi eljárásban, az általános eljárás során 1605 jelentkező kapott pozitív döntést. A felvételt nyert új hallgatók mellett saját intézményi hatáskörben szakirányú továbbképzésekre, doktori, részismereti, valamint nemzetközi ösztöndíjas, illetve önköltséges képzésre jelentkezett külföldi hallgatókat vettek fel, összesen kétezer fő feletti beiratkozóra számítanak.

Benkő Péter

A fentiekkel kapcsolatos sajtótájékoztatón Abonyi János rektor örömteli, de küzdelmes felvételi eljárásról szólt. – A képzések iránt nő az érdeklődés a felnőtt korosztály körében is, emiatt csúcsra van járatva az egyetem az államilag finanszírozott képzéseknél. De úgymond kimaxoltuk a gazdaság- és társadalomtudomány területeit, és komoly fejtörést okozott az átalakult felvételi rendszer is. Minden intézmény más-más többletpontot ad hallgatóinak, így az intézményi pontok nem összehasonlíthatók – hívta fel a figyelmet, majd elmondta, meghirdettek egy új ösztöndíjrendszert, mely a tanulmányaikat csak állami finanszírozásban megvalósítani tudó hallgatók terheit csökkenti.

Abonyi János rektor örömteli, de küzdelmes felvételi eljárásról szólt. A képen (balról jobbra): Decsi Péter, Fehérvölgyi Beáta, Molnárné Barna Katalin, Abonyi János, Gál Balázs, Bodnár Éva, Rostási Ágnes és Süle Zoltán
Abonyi János rektor örömteli, de küzdelmes felvételi eljárásról szólt. A képen Decsi Péter, Fehérvölgyi Beáta, Molnárné Barna Katalin, Abonyi János, Gál Balázs, Bodnár Éva, Rostási Ágnes és Süle Zoltán
Fotó: Benkő Péter/Napló

Molnárné Barna Katalin oktatási rektorhelyettes a képzési portfólió fejlesztéséről szólt, mely igazodik a munkaerőpiac és a társadalmi környezet elvárásaihoz. A slágerszakok mellett új irányokba is elindultak, az új szakok némelyike nagy vonzerő. – Kihívás a tananyag kidolgozása, hiszen jelentős a harminc év feletti hallgatók aránya. Az önköltséges képzések iránt is nő az igény, a pontszámítási rendszernél pedig olyan stratégiából indultunk ki, hogy az adható pluszpontok ne a könnyebb bekerülésről, hanem a pluszteljesítményről szóljanak – hangsúlyozta.

Idén nemcsak a hallgatók vizsgáztak, de az átalakult felvételi rendszer is

Gál Balázs oktatási igazgató konkrét számokat ismertetett. Elmondta, 1605 fő nyert felvételt a 2024/2025-ös évre. – Nemcsak a hallgatók, de az átalakult felvételi rendszer is vizsgázott. A Pannon Egyetem viszont megtartotta értékorientáltságát, mert nemcsak felvenni szeretnék a hallgatókat, hanem azt is, hogy hogy oklevelet szerezzenek. Több mint 1400 hallgató a veszprémi képzési helyen tanulhat, 830 nappali és mintegy 770-775 hallgató levelező vagy távoktatási munkarendben nyert felvételt.
Fehérvölgyi Beáta, a gazdaságtudományi kar dékánja elmondta, 305 hallgatót tudtak felvenni, közülük 126 fő állami ösztöndíjas. – Mesterszakoknál jelentős átalakítást hajtottunk végre nemzetköziesítési törekvésünk miatt. Új alapképzési szakként indul az üzleti adattudomány szak, mely csak a Pannon Egyetemen érhető el – összegezte a dékán, majd újításokról, új tárgyak elindításáról, „ráncfelvarrásokról” szólt, melyeket megtettek, hallgatva az idők szavára. S mivel sok hallgató nem jutott be a képzésre, új ösztöndíjprogramot is alapítottak a Pannon Egyetemért Alapítvány segítségével. Ez az önköltségcsökkentő támogatás három képzési helyre vonatkozik, az önköltségi díjból ad kedvezményt átlagosnál jobb eredményt elérő, de nehéz sorsú hallgatóknak egy éven át.
A Zalaegerszegi Egyetemi Központba száztizenegyen nyertek felvételt. – Minden államilag támogatott férőhelyünket betöltöttük – hangsúlyozta Decsi Péter megbízott főigazgató –, örülünk, hogy elindulhat a legtöbb képzés, önköltséges képzéseink pótfelvételi eljárásban is elérhetők. Az egyetem kétszáz duális partneréből százhúsz található Zalaegerszegen és térségében, ezért duális formával támogathatók az önköltségi díjak, a kollégiumi férőhely garantált.

Változás lesz a humántudományi kar élén

A humántudományi kar vezetésében változás lesz, Navracsics Judit jelenlegi dékán feladatait Bodnár Éva fogja szeptembertől betölteni. A leendő dékán elmondta, 575 hallgatót tudtak felvenni, két új szakot indítanak.

A Humántudományi Kar élén változás lesz, a dékáni tisztséget Bodnár Éva veszi át
A humántudományi kar élén változás lesz, a dékáni tisztséget Bodnár Éva veszi át
Fotó: Benkő Péter/Napló

– Legnépszerűbb az új pszichológia szak, kilencvenhárom felvett jelentkezőt hozott, de mindegyiknél nőtt a jelentkezés. Kedvelt a három éve indított óvó- és tanítóképzés. Hallgatóink arra számítsanak, hogy igen sok feladattal fogják megszerezni az áhított oklevelet – foglalta össze a leendő dékán.

Süle Zoltán, a műszaki informatikai kar dékánjának elmondása szerint az elmúlt másfél évtizedben a harmadik legtöbb hallgatót tudták felvenni. Összesen 401 hallgató nyert felvételt, 93 százalékuk államilag finanszírozott formában kezdheti tanulmányait. – A programtervező informatikus felsőoktatási szakképzést Ajkán most először hirdettük meg, ezáltal nőtt regionális szerepünk. Alapképzésben legnépszerűbb a programtervező informatikus, második a mérnök-informatikus szak. Minden alap- és mesterképzés duális formában is elérhető, a legkiválóbb hallgatók akár egymillió forintos ösztöndíjban is részesülhetnek.

Érdemes figyelni a kollégiumi bekerülést, illetve a pótfelvételi gyors eljárását, annak módját

Rostási Ágnes, a mérnöki kar dékánhelyettese kiemelte, egyre többen ismerik fel a mérnöki, műszaki diplomák értékét. – Legnépszerűbb idén is a Közép-Kelet-Európában egyedüliként nemzetközileg akkreditált vegyészmérnöki alapszak. Sikerrel indítottuk levelező munkarendben a környezettan szakot. Újdonság még, hogy a természettudományi képzési területnek valamennyi szakján választhatják a duális képzési formát hallgatóink – mondta, majd biztatott, merjenek műszaki, mérnöki pályát választani, a képzések gyakorlatorientáltak, s ismertette ösztöndíjprogramjaikat.

Végül Gál Balázs a felvett hallgatóknak üzent a kollégiumi jelentkezések kapcsán, a pótfelvételiről pedig elmondta, majdnem minden szak elérhető, de az eljárás tisztán elektronikusan zajlik, igen gyors, minden dokumentumot a jelentkezéssel egyszerre kell feltölteni, s nagyjából két héten belül az eredmények véglegesülnek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában