REpontok

2024.07.25. 12:02

Hogyan kaphatjuk vissza a betétdíjat? 5 zsebbe vágó tanács a visszaváltáshoz

Az italcsomagolások új visszaváltási rendszere alig egy hónapja startolt el élesben, türelmesek lehetünk még a vásárlókkal és a rendszert működtetőkkel, a boltokkal szemben is. Mi pár praktikus tanácsot gyűjtöttünk össze a Mit hova vigyek és hogyan? kérdésbe belekeveredőknek, mert drukkolunk azért, hogy minél több palack, flakon, doboz kerüljön vissza a körforgásba, nőjön a visszagyűjtési, az újrafeldolgozási arány. Ezért is fontos ugyanis a betétdíj.

Rimányi Zita

Már kötelező visszaváltani az italok csomagolásait, akár fémből, akár üvegből, akár műanyagból vannak. Egydecistől a háromliteres edényig. De mi az a betétdíj és hogyan kaphatom akkor most vissza? Mit hova vigyek és hogyan? Mire figyeljek, ha a boltból hazakerültek és otthon már kiürültek a palackok? Hol vannak az automaták? Mi az a REpont és mennyi van belőle? Erről már többször írtunk és most összegyűjtöttük a legfontosabb, a legpraktikusabb tudnivalókat, mert az új visszaváltási rendszer működtetése a mi érdekünk is, környezetvédelmi szempontok miatt is. Úgy tűnik, hazánkban is működni fog. A visszaváltott betétdíjas italcsomagolások száma már július 6-án elérte a tízmilliót.

Betétdíj – Ha vissza akarom kapni, akkor elég a kiürült palackok, flakonok logóit megnézni. A visszaváltást jelzőt kell rajtuk keresni, addig nem szabad összegyűrni
Betétdíj – Ha vissza akarom kapni, akkor elég a kiürült palackok, flakonok logóit megnézni. A visszaváltást jelzőt kell rajtuk keresni, addig nem szabad összegyűrni
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Betétdíj – Figyelje a logót!

A tavaly összegyűjtött flakonokért nem kaphatunk pénzt, mert azokért még nem fizettünk betétdíjat. Az italcsomagolások esetében a július 1. óta vásárolt palackokon, flakonokon, fémdobozokon kell figyelni, hogy szerepel-e rajtuk a visszaváltási logó. Erre eleinte jobban kell ügyelni, mert még nem jut eszünkbe ez automatikusan. De már nem szabad rutinból összegyűrni a műanyag flakont. Csak akkor veszik vissza, ha nincs kilapítva és nem sérült meg rajta a vonalkód. Ez fontos a betétdíj miatt.

Hol találok REpontot?

A Mohu Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. az italcsomagolások kötelező visszaváltási rendszeréhez kapcsolódóan létrehozott egy applikációt, egy okostelefonos alkalmazást. Ez segít abban, hogy megtaláljuk az összes REpontot, az automatákat és a kézi visszaváltási helyeket, a hozzánk legközelebbit is, és abban is segít az app, hogy közvetlenül a bankszámlánkra utalják a visszajáró betétdíjat. A REpontok száma folyamatosan nő, egyre több kisbolt is csatlakozik a rendszerhez. De a visszaváltott üveg, flakon, doboz díját nem muszáj a boltban levásárolnunk, készpénzben is megkaphatjuk és jótékony célra is utalhatjuk. A Mohu honlapján is megtaláljuk mindezeket a információkat, és az összes nagyobb boltban van REpont, azaz automata, a falusi kisebb boltok önként jelentkezhetnek a rendszerbe, igényelhetik, hogy náluk is legyen visszaváltási hely. Ugyanis nem csak ott válthatjuk vissza a betétdíjas üveget, flakont, dobozt, ahol azt megvettük. Legalábbis az egyutas italcsomagolások esetében.

Egy- és a többutas italcsomagolások

Az úgynevezett egyutas italcsomagolások egyszer használatosak, ezek anyagát újra feldolgozzák. Ezeken a logó nyilai kör alakot formáznak, betétdíjuk egységesen ötven forint. Bármelyik REponton visszaválthatóak. A többutas italcsomagolásokat újratöltik, ezek csak azokon a helyeken válthatóak vissza, ahol kaphatóak is. Ezeken a logó nyilai palackot formáznak, a betétdíj mértékét az ital gyártója határozza meg. Többutas italcsomagolással jellemzően olyan borok esetében találkozhatunk, amelyek palackjai eddig is visszaválthatóak voltak.

Már a patikákban vett gyógyvizek esetében is érdemes figyelni a flakonon a visszaváltási logót
Már a patikákban vett gyógyvizek esetében is érdemes figyelni a flakonon a visszaváltási logót
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Betétdíj – Drágítja az italok árát?

Igazából nem, mert amit a betétdíjért kifizetünk, azt visszakapjuk visszaváltáskor. Pontosan annyit, amennyit fizettünk érte korábban. Ez is egy körforgás, úgy, mint az újrahasznosítás. Az igaz, hogy ha véletlenül összegyűrjük a betétdíjas műanyag palackot, akkor nem kaphatjuk vissza a betétdíjat, ahogy akkor sem, ha véletlenül a szelektív gyűjtőbe dobjuk. Már a patikákban vett gyógyvizek esetében is érdemes figyelni a flakonon a visszaváltási logót.

Kupakok, fémszívek, szelektív szigetek 

Az automata felismeri kupakkal együtt és anélkül is a műanyag flakont, a betétdíjnak, a visszaváltásnak a kupak megléte nem feltétele. A kupakot akár külön gyűjthetjük és fémszívekbe dobhatjuk, így jótékony célt támogathatunk, és külön, itthon feldolgozzák a kupakokat. 
A szelektív gyűjtőszigetekre továbbra is szükség lesz, akár házhoz kiadott szelektív edényekre is, és a hulladékudvarokon is továbbra is leadhatók a csomagolási hulladékok. A szigeteken a műanyag feliratú edénybe tehetünk például kiöblített samponos, ketchupos flakont. Az viszont valószínű, hogy a házhoz menő szelektív szemétgyűjtéseknél ritkább ürítésekre lesz szükség.

Olvasóink a témával kapcsolatos tapasztalataikat, kérdéseiket megírhatják lapunknak a [email protected] e-mail-címre. Ne feledjék, a legjobb az lenne, ha eleve kevesebb csomagolóanyagot vinnénk haza! Amit pedig mégis megveszünk, az visszakerüljön a körforgásos rendszerbe, újra feldolgozzák, újra tudjuk hasznosítani.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában