Digitális csalás

2024.07.25. 10:00

Átverések – Három példát mutatunk telefonos és netes kéretlen megkeresések csapdáira

Álállásokkal szórják tele Veszprém vármegyét is, több olvasónk kapott ilyen üzenetet, álomszép kecsegtető ajánlatot. Kenyából, a Karib-térségből, monacói, tadzsikisztáni hívószámról és még sok helyről. Kollégánkat pedig netes alkalmazással arról értesítették, hogy isztambuli aranybiznisz örököse lett. Megmutatjuk azt is, milyen a csomagküldős csalás. Gyakoriak ugyanis az átverések.

Rimányi Zita

Olvasóink számos gyanús és kamunak tűnő üzenetet mutattak meg már szerkesztőségünknek, a rendőrség pedig folyamatosan felhívja a figyelmet, hogy sok az online csalás, gyakori a digitális bűnözés, újabb és újabb trükkök jelennek meg, hamis telefonos, netes üzenetek érkeznek fiókjainkba. Mindennapossá váltak az átverések ilyen formában. Elkerülésük érdekében most mi is mutatunk példákat, mert zsebbe vágó manapság az ezzel kapcsolatos tudás. Fel kell készülni arra, hogy sok az álállás, és arra is, hogyan tudjuk a hívószám ellenőrzése révén, az előhívószámra rákeresve elkerülni a leggyakoribb csapdákat, abból ugyanis kiderül, milyen országból küldték a megkeresést.

Átverések elkerülése – Kéretlen állásajánlat esetén érdemes spamként jelenteni az üzenetet és nem szabad a kapott csatolmányra óvatlanul rákattintani
Átverések elkerülése – Kéretlen állásajánlat esetén érdemes spamként jelenteni az üzenetet és nem szabad a kapott csatolmányra óvatlanul rákattintani 
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Átverések álállásokkal, online csalás

Kenyai távmunka euróért? Ellenőrizze a feladó számát! Rá lehet keresni a neten, hogy az előhívószám milyen országot jelöl. Korábban már többször írtunk erről. Legutóbb a Karib-térségből kapott csábító ajánlatot olvasónk, de nem nyaralni hívták. A kecsegtető álomállásban ötvenezer forintot fizetnének neki naponta, csupán tízperces telefonos munkájáért. Mindennapossá váltak az ilyen üzenetek, a Haitiról érkező SMS-ek, a monacói, a mexikói, a texasi, az oroszországi hívások. És ez csak pár Veszprém vármegyében élő tapasztalata. 
Akik jelezték a fura telefonhívásokat, üzeneteket szerkesztőségünknek, azoknak mind az a meggyőződésük, hogy ezeket az úgynevezett spameket érdemes jelenteni, azaz érdemes a telefonon ezzel a céllal megjelenő feliratra rákattintani, mert ez valószínűleg csalás. A kéretlen megkereséseknek, a megtévesztések áradatának persze nem lehet így se gátat szabni, ezért a legjobb felvértezni magunkat a tudással: gyanúsnak tekinteni minden váratlan megkeresést, figyelni arra, épp mi a legdivatosabb trükkjük a csalóknak.
Mindenképp legyen gyanús, ha magyartalan az üzenet szövegének megfogalmazása, amit kapott, ez azt jelzi, fordítóprogrammal készíthették. Egy zirci olvasónk ilyet mutatott nekünk, őt felháborította, hogy az amúgy is szorult, kiszolgáltatott helyzetben lévőket, akik régóta hiába keresnek megfelelő munkát, könnyen becsaphatják. Az SMS szerint csak egy mobiltelefon kell az álommunka elvégzéséhez és naponta fizetik az alig negyedórás feladatért a tíz-ötvenezer forintot. Közvetlenül a pénztárcánkba utalják. Ki dőlne be ennek? 
Egyébként érkezhetnek az álomszép ajánlatok netes üzenetekben is, az online csalásokra folyamatosan felhívja a figyelmet a rendőrség és fogyasztóvédők is tanácsokat adnak elkerülésükhöz.

Isztambuli aranybiznisz örököse lettem! Ti is? Nehogy bedőljetek!

Török banktisztviselőnek adta ki magát az ismeretlen, aki azért üzent nekem a neten, mert állítólag az isztambuli aranybizniszben dolgozó férfi lekötött betétjét kezelte, akinek azonos a vezetékneve az enyémmel. Szegény elhunyt Covidban, nincs örököse, ha én nem jelentkezem az üzenet küldőjénél és nem osztom meg vele a több millió dolláros vagyont, a bankigazgatók teszik el. Amire bíztat, az önmagában is egy csalás. Az kimondottam tetszett, hogy fele-fele arányban osztozna velem a kedves banktisztviselő asszony, aki megbízható külsejű szőke hölgy fotóját állította be profilképének. Igazából már eleve nem lenne tisztességes, amit ajánl, de nem is erről lehet szó, csak arról, hogy a pénzemet, az adataimat szeretné kicsalni tőlem. Persze, hogy letiltottam, nehogy újabb üzenetet küldhessen nekem az álca alatt rejtőző bűnöző, és jelentettem is a netes lehetőségek szerint az átverést a közösségi oldal működtetőjének. 
Ehhez a csapdát rejtő történethez hasonló rengeteg lehet, nem valószínű, hogy az összeset sikerül kiszűrni. Nekünk kell tudni, hogy az ilyen és a másféle, kéretlen üzenetekre véletlenül sem szabad reagálni, nem szabad rákattintani csatolmányokra, pénzt küldeni, adatainkat, kódjainkat megadni.

Átverések – Csomagküldéssel álcázott csalás

Bárki kaphat hamis áram- vagy gázszámlát, nem kell, hogy fogyasztóként a nevén legyen egy szolgáltatási szerződés és a csomagküldős álüzenetek, SMS-ek is már szinte mindenkit érintenek, akinek van telefonja. A legújabb csomagküldős online átverést mailben kaptuk, már a céges postafiókok is ki vannak téve az ilyen csalások csapdáinak. Véletlenül se kattintsanak rá az ilyen üzenetekben érkező linkekre, ne adják meg adataikat, főleg bankszámlához tartozó kódjaikat! Pénzt se utaljanak ismeretlennek, bármire hivatkozik! Az ilyen üzenetek linkjei sokszor számítógépes vírust terjesztő vagy adathalász oldalakra vezetnek. Legyenek résen! Ellenőrizzék a kéretlen üzeneteket!

Tanácsaink

  1. Sose vegye fel rutinból a telefonját!
    2. A hívószám alapján rákereshet, honnan keresték!
    3. Nincs ingyen ebéd!
    4. Ami túl szép, az nem is igaz!
    5. Az álommunka ígérete legyen gyanús!
    6. Legyen résen minden üzenetnél, ne nyisson meg egyet se kapkodva, rutinból!
    7. Ismeretlen feladótól érkező üzenetekben lévő linkekre soha ne kattintson rá!
    8. Ne adja meg adatait, kódjait ismeretleneknek és ne utaljon pénzt, hivatalosnak tűnő felszólításra se!
    9. Legyen gyanús minden kéretlen üzenet, pláne, ha magyartalan a megfogalmazása!

Ha van a témával kapcsolatos tapasztalata, kérdése, megírhatja lapunknak a [email protected] e-mail-címre, hogy megoszthassuk többi olvasónkkal, illetve szakértői válaszokat kérhessünk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában