Mindennapos digitális bűnözés

2024.07.23. 07:00

Tíz perc alatt tízezret kereshet, közvetlenül a pénztárcájába utalják – Mutatjuk a kéretlen üzenetet!

A Karib-térségből kapott csábító ajánlatot olvasónk, de nem nyaralni hívták. A kecsegtető álomállásban ötvenezer forintot fizetnének neki naponta, csupán tízperces telefonos munkájáért. Mindennapossá váltak az ilyen üzenetek, a Haitiról érkező smsek, a monacói, a mexikói, a texasi, az oroszországi hívások. És ez csak pár Veszprém vármegyében élő tapasztalata.

Rimányi Zita

Hajmáskéri olvasónk internetes közösségi oldalon figyelmeztette ismerőseit a telefonja képernyőjét lefotózva, hogy monacói hívószámról keresték, de persze nem vette fel, mert az ilyesmi sokba kerülhet. Kéretlen hívást más olvasóink oroszországi, texasi, mexikói számról kaptak. Ugyanis az interneten könnyen rákereshetünk, hogy a +377-es vagy épp a +509-es előhívó milyen országot jelez.

Bedőlne egy ilyen karibi álomállásnak? Inkább jelentse a spamet!
Bedőlne egy ilyen karibi álomállásnak? Inkább jelentse a spamet!
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Akik jelezték a fura telefonhívásokat, üzeneteket szerkesztőségünknek, azoknak mind az a meggyőződésük, hogy ezeket az úgynevezett spameket érdemes jelenteni, azaz érdemes a telefonon ezzel a céllal megjelenő feliratra rákattintani, mert valószínűleg csalásról van szó. A kéretlen megkereséseknek, a megtévesztések áradatának persze nem lehet így se gátat szabni, ezért a legjobb felvértezni magunkat a tudással: gyanúsnak tekinteni minden váratlan megkeresést, figyelni arra, épp mi a legdivatosabb trükkjük a csalóknak.

Drága hívások – Olvasónkat monacói számról keresték
Drága hívások – olvasónkat monacói számról keresték
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Mindenképp legyen gyanús, ha magyartalan az üzenet szövegének megfogalmazása, amit kapott, ez azt jelzi, fordítóprogrammal készíthették. Egy zirci olvasónk ilyet mutatott nekünk, őt felháborította, hogy az amúgy is szorult, kiszolgáltatott helyzetben lévőket, akik régóta hiába keresnek megfelelő munkát, könnyen becsaphatják. Az sms szerint csak egy mobiltelefon kell az álommunka elvégzéséhez és naponta fizetik az alig negyedórás feladatért a tíz-ötvenezer forintot. Közvetlenül a pénztárcánkba utalják. Ki dőlne be ennek? S az üzenet alján azt javasolja az ismeretlen, hogy egy telefonos applikáción keresztül, ilyen üzenetküldő alkalmazás révén vegyük fel a kapcsolatot ügyintézőjével. Komoly foglalkoztatók ezt nem így szokták!

Legfőbb tanácsaink közt vannak korunk szülte újabbak és régi bölcsességek, amiket csak megerősít a napjaink gyakorlata:

 

– Sose vegye fel rutinból a telefonját! 

– A hívószám alapján rákereshet, honnan keresték!

– Nincs ingyen ebéd!

– Ami túl szép, az nem is igaz!

Lapunkban és a fogyasztóvédők felületein még sok hasonló esetről olvashat, tanácsokat kaphat a csapdák elkerüléséhez. Ha pedig van a témával kapcsolatos tapasztalata, kérdése, megírhatja lapunknak a [email protected] e-mail-címre, hogy megoszthassuk többi olvasónkkal, illetve szakértői válaszokat kérhessünk! 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában