Diplomaátadó

2024.07.06. 20:00

A Dunántúl legnagyobb katolikus felsőoktatási intézménye lettek (galéria)

Diplomaátadó ünnepélyt rendezett a Veszprémi Érseki Főiskola július 6-án. Az elmúlt tanévben ötvenkét hallgató szerzett graduális vagy posztgraduális diplomát, kilencen alapképzési és negyvenhárman szakirányú továbbképzési szakon tettek eredményes záróvizsgát. Közülük az ünnepélyen harmincnyolcan vették át oklevelüket.

Benkő Péter

Polgárdy Imre, a Veszprém Vármegyei Közgyűlés elnöke ünnepi gondolataiban arról a meggyőződéséről beszélt, mely szerint minden ember arra rendeltetett, hogy boldoguljon, megtalálja helyét a világban. – Méltó emberi életet csak hitben, szép emberi kapcsolatokban érdemes élni, biztonságot adó, kiteljesítő közösségben. A Veszprémi Érseki Főiskola megerősít a hitben, biztonságot jelent, kiteljesít, kiváló lehetőséget ad a szép emberi kapcsolatokra – mondta, majd a végzős hallgatók figyelmét felhívta, ne ijedjenek meg a bezáruló ajtóktól, lássák meg a feltáruló lehetőségeket. – Diplomájuk eddigi tanulmányaik megérdemelt gyümölcse, személyes siker és a főiskola sikere is, hiszen a kapott tudás stabil alapkövet jelent. Európa és a magyarság gondolkodásmódjának, kultúrájának, erkölcsi berendezkedésének meghatározó alapja a keresztény örökség. Identitásunk foglalata, öntőformája, mely az ország lakosságát nemzetté, a nemzet tagjait közösséggé teszi – fogalmazott.

Diplomaátadó ünnepélyt rendezett a Veszprémi Érseki Főiskola július 6-án
Diplomaátadó ünnepélyt rendezett a Veszprémi Érseki Főiskola július 6-án
Fotó: Nagy Lajos/Napló

Hegedűs Barbara alpolgármester a tudás megszerzése mellett a hallgatók személyes fejlődéséről, a társadalmi felelősségvállalás iránti elkötelezettségről beszélt. Elmondta, bízik benne, a megszerzett tudás, tapasztalat iránytűvé válik, segít eligazodni a világban. – Az a hivatás, amelyre készülnek, nem csupán munka, hanem elköteleződés az emberek testi-lelki jóléte iránt. Az áldozatos munka révén nyújtott segítség, támogatás, vigasz életeket változtathat meg, reményt ad a kilátástalanságban, erőt a legnehezebb pillanatokban. De a tudás önmagában kevés, ha nem párosul szeretettel, alázattal, s igazi értékét a hit adja meg – hívta fel a végzősök figyelmét, majd kiemelte, a város számára jelentős a főiskola munkája, az intézmény a társadalmi erő, a szociális szféra megerősítője.

Kuminetz Géza, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora az engedelmességről beszélt. – Hogyan tudjuk, mikor állunk az igazsággal szemben, valódi tekintély színe előtt? Ehhez kell megtanulni helyesen gondolkodni, az élet nagy értékeit felkutatni, tisztelni, közben tiszta szívre szert tenni – mondta, kifejtve, milyen különbség van karrierépítés és hivatástudat vezérelte munka között. Utóbbi jó lélekkel, készségesen végzett feladat.

Navracsics Judit, a főiskola kiemelt partnere, a Pannon Egyetem Humántudományi Karának dékánja a két intézmény szakmai kapcsolatáról szólt. – A kar és a főiskola fejlődése egy mederbe terelődött, portfólióbővítéssel mindkét intézmény célja az emberek közötti kapcsolat javítása, a szolidaritás ösztönzése, értékek felfedezése a társadalomban, oldva a feszültségeket. Az ilyen típusú képzések többletet adnak, hogy a végzett hallgatók magát az embert segítsék életében az első pillanattól az utolsóig.

Harmincnyolcan vették át oklevelüket
Harmincnyolcan vették át oklevelüket
Fotó: Nagy Lajos/Napló

Végül Sebestyén József, a főiskola rektora tartotta meg ünnepi beszédét, megerősítve Navracsics Judit szavait. – A bővítési folyamat egyik alappillére a főiskola szakkínálatának szélesítése új alap- és mesterszakok elindításával, a másik az egyház, a társadalom, a szociális ágazat, a köznevelés számára fontos szolgáltatások megtervezése, megvalósítása. Komplex fejlesztésben gondolkodtunk, mely a társadalomban való jelenlétünket támogatja – emelte ki, majd mérleget vont a 2023-24-es tanévről, melyre mintegy kétszáz hallgató iratkozott be, ami kétszeres növekedés a korábbihoz képest. Elindult a képzés két új szakirányú továbbképzési szakon, a keresztfélévben pedig elindították a szociális munka mesterszakot. Összesen ötvenkét hallgatójuk szerzett graduális vagy posztgraduális diplomát, kilenc fő alapképzési és negyvenhárom fő szakirányú továbbképzési szakon tett eredményes záróvizsgát. A következő tanévbe öt graduális és tizennégy posztgraduális szakkal vágnak bele, hallgatói létszámuk várhatóan meghaladja a háromszáz főt. Ezzel a Veszprémi Érseki Főiskola 2020 óta a Dunántúl legnagyobb katolikus felsőoktatási intézményévé nőtte ki magát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában