Felelősségteljesen, áldozatkészen, nagy szakmai alázattal

2024.06.28. 14:00

Perlaky-díjat vehetett át Englert Tímea pszichiáter szakorvos Veszprémben (képgaléria)

Július 1-je, Semmelweis Ignác Fülöp születésnapja a magyar egészségügy, a hazai orvoslás és betegápolás legjelesebb napja is egyben. Veszprém is elismeréssel tiszteleg minden évben az egészségügyi dolgozók előtt: idén a Perlaky-díjat – a képviselő-testület döntése alapján – Englert Tímea pszichiáter szakorvos vehette át.

Juhász-Léhi István

Egyebek mellett Perlaky József munkásságáról is beszélt Tóth Zsuzsa pszichiátriai gondozó. Perlaky József 1887 és 1898 között élt Veszprémben. Körorvosként tizenegy település betegeiért felelt, majd városi tiszti főorvosként a megyeszékhely lakóinak egészségét őrizte a 19. század végén. A méltatásból pedig kiderült, Englert Tímea 1990 óta dolgozik különféle pszichiátriai ellátási formákban, intézményekben. A közel 35 éves szakmai pályafutása során az első évben egy klasszikus, tradicionális zárt osztállyal működő intézményben kezdte meg ismerkedését a pszichiátriai akut ellátással. 2008. január 1-jétől a Csolnoky Ferenc Kórház Pszichiátriai Gondozó és Szakrendelőben dolgozik. 

Englert Tímea a díjátvétel után a gratulációkat fogadja Fotó: Nagy Lajos

Englert főorvos asszony érkezése az intézménybe minőségi változást hozott a betegellátásban, és lehetővé tette a szakmai fejlesztéseket, melyek kiemelték a veszprémi pszichiátriai gondozót a többi hazai gondozó közül, melyet országos szinten a veszprémi modell névvel illettek. Továbbá a nappali terápiás részleg kialakításában, beindításában, szakmai programjának fejlesztésében is aktívan részt vett, amely Magyarországon egyedülálló szociális ellátással integrált pszichiátriai járóbeteg-szakellátási rendszer létrehozását tette lehetővé.

Englert Tímea munkáját felelősségteljesen, áldozatkészen, nagy szakmai alázattal és hozzáértéssel végzi. Tevékenységét mindig a betegek iránti odaadás és türelem jellemzi. Segítőkészsége és közvetlen személyisége szeretetet és tiszteletet vált ki az ellátottakból, hozzátartozókból és dolgozókból. Elkötelezettsége, tudásvágya, alapossága példaértékű. Szakorvosi feladatai mellett társadalmi feladatokat is ellát. A Magyar Pszichiátriai Társaság főtitkár-helyetteseként a járóbeteg-szakellátási érdekeket képviseli a szervezeten belül, továbbá 2015 őszétől a Magyar Pszichiátriai Gondozók Regionális Egyesületének régióvezetői posztját tölti be. 2017 óta a Veszprémi Érseki Főiskolán a szociális gerontológiai szak képzésében oktatóként tevékenykedik.

2024-ben Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése az egészségügyi szolgáltatások területén végzett kimagasló szakmai munkája elismeréseként Englert Tímea részére Perlaky-díjat adományozott, amelyet csütörtökön Porga Gyula polgármester adott át.

Ünnepi műsort Fűke Ákos csellóművész, Varga Zsófia csellista adott a Teguláriumban rendezett eseményen.

Perlaky-díjasok

2001     Dr. Raffay István
2002     Dr. Bakonyi Sándor
2003     Dr. Geiszt Jakab
2004     Dr. Bertalan Gyula
2005     Csaby Csabáné dr. Stich Erzsébet
2006     Dr. Halmay Anna
2007     Dr. Lányi Zsuzsanna
2008     Dr. Terray Jusztina
2009     Dr. Acsay József
2010     M. Tóth Antalné dr. Réthy Ildikó
2011     Dr. Tompos Ágnes
2012     Dr. Mózes Géza
2013     Dr. Schiszler Lajos
2014     Dufek Józsefné
2015     Dr. Farkas Mária Felícia
2016     Dr. Virga László
2017     Dr. Takács Júlia
2018     Dr. Papp Béla István
2019     Dr. Benedek Adrien
2020     Dr. Tóth Imre
2021     Dr. Sütő András
2022     Dr. Csutak Ibolya
2023     Helbert Márta

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában